Jan Antonín Baťa (1898 až 1965) zaujal místo ve vedení podniku poté, co v roce 1932 zahynul při letecké nehodě zakladatel Tomáš Baťa. V roce 1941 odjel do Brazílie, kde později také zemřel. Nyní tam žijí jeho potomci. Národní soud v Československu ho označil po druhé světové válce v jeho nepřítomnosti za zrádce a kolaboranta, majetek firmy znárodnil. Očištění se dočkal až v roce 2007. Z archivů mimo jiné vyplynulo, že jeho podniky financovaly československou vládu v Londýně a posílaly příspěvky v řádech desetitisíců liber či dolarů na protinacistické aktivity. Pro mnohé však zůstal kontroverzní postavou.

Zlínská inscenace chce jeho jméno také očistit. "Myslím si, že se mu křivdí, vyřknul to také soud. Je zajímavé, jak tato dezinformační kampaň na tom člověku zůstala přilepená, to mi přijde jako dost silný důvod inscenovat příběh Jana Antonína. Dát lidem možnost seznámit se s jeho příběhem, přemýšlet o jeho činech a jeho rozhodnutích v rámci okolností, bez toho, že bychom potřebovali ho soudit. Udělat si vlastní názor na ty věci. Vypořádání se s minulostí je jedním z důležitých témat, kterými musí společnost projít," uvedl Lančarič, který na Janu Antonínovi oceňuje jeho životní energii a schopnost zvládat překážky.

Autorem scénáře je slovenský dramatik Peter Pavlac. "Na kontroverzní osobnost Jana Antonína se díval svobodně a nezaujatě, ani ve zlínském, dokonce ani v českém kontextu. Přestože pracoval s historickými fakty, text nepostrádá život, absurdní humorné situace a vtipné scény. Hodně pracoval s ironií osudu. Humor často vychází z nepřesnosti a pohybuje se na hranici grotesky," uvedl dramaturg Vladimír Fekar.

Hlavní roli ztvárnil Rostislav Marek, který podle svých slov nastudoval o Janu Antonínovi řadu dokumentů. "Byl bych rád, kdyby jeho obraz byl napřímen," uvedl herec, který se nesnažil podnikatele ztvárnit zcela věrohodně. "Musíte mít nadhled nad postavou, což je na jedné straně kladem, ale na druhé straně být uvěřitelný jako Baťa a zároveň hlásat jeho myšlenky jako Rostislav Marek, abych nebyl divákovi nepříjemný, to je pro mě největší výzva," uvedl Marek.