"Když jsem loni touto dobou vyhlašoval, že do zlínského divadla přišlo rekordních 125.553 diváků, ani ve snu mě nenapadlo, že toto číslo ještě může růst - spíš jsem si říkal, kéž by se to podařilo udržet. Výsledek roku 2016 je z tohoto pohledu z říše snů," uvedl ředitel divadla Petr Michálek.

Do loňského roku se promítly oslavy 70. výročí existence divadla. "Proto jsme si dovolili i velmi odvážné projekty, jako byla Prodaná nevěsta v režii J. A. Pitínského. A co mne osobně těší, držíme stále vysokou laťku původní autorské tvorby, třeba stále vyprodaným představením Dobré mravy v režii Anny Petrželové nebo nekorektním kabaretem Ovčáček čtveráček. Poslední jmenovaná satira zvedla obrovský zájem po celé republice, dostala se do prestižních televizních talkshow, magazínů i novin, a hlavně dala možnost divadlu umělecky se vyjádřit k těm nejaktuálnějším událostem," uvedl Michálek.

Divadlo připravilo kabaret spontánně loni na podzim jako reakci na dění na české politické scéně, hra zachycuje prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka jako svérázného hrdinu nynější doby. Reprízy byly vždy okamžitě vyprodány.

Nejúspěšnější měsíce divadla z hlediska návštěvnosti byla leden, listopad a prosinec. Kritika příznivě ohodnotila hru Srpen v zemi indiánů, diváckým hitem byly podle Kovandové inscenace Charleyova teta, Dokonalá svatba, Malované na skle, Žítkovské bohyně nebo Splašené nůžky, které oslavily 170. reprízu.

"To, že diváci některé hry milují dlouhodobě, má za následek druhý rekord, aktuálně máme na repertoáru 22 inscenací. A brzy přibudou další tři. Situace začíná být neúnosná, a byť je naše divadlo obrovské, začínáme mít velký problém se skladováním kulis a musíme už i výpravu aktuálních her vozit do skladu v Malenovicích," uvedl ředitel. Divadlo se tak podle něj bude muset rozloučit i s hrami, které stále plní hlediště. "Derniéra v této sezóně čeká postupně Ovčáčka čtveráčka, Madam Piaf, Prodanou nevěstu, Bio Ráj, INRI a další inscenace," řekl Michálek.