"Zčásti se jedná o program, který máme na repertoáru. Ten je doplněný o body, které se nebudou opakovat a jsou výjimečné. Poprvé máme program připravený dlouho do noci," uvedla Piskačová. "Slavnost začíná v 17:00 v Kulturním domě Metropol, kde bude českobudějovická premiéra edukačního programu, který je předscénou k opeře Dítě a kouzla," dodala.

Zábavné a poučné představení, které je hravé a plné interaktivních prvků, je podle ní určené hlavně pro rodiče s dětmi. Během hry postava moderátora komunikuje s publikem i s orchestrem a dirigentem.

"Na příkladech zvuků a krátkých ukázek z opery představuje dětskému publiku, jak naslouchat," popsala Piskačová. Podoba rodinné opery Maurice Ravela Dítě a kouzla je dílem autorského dua Skutr. Orchestr hraje na jevišti, na němž ožívají i předměty. Součástí jsou hororové a zároveň komické prvky.

Noční program má i Malé divadlo, pro zájemce budou nachystány prohlídky. "Provázet budou členové souboru," řekla Piskačová. "K dispozici je fotografický workshop, v něm bude možnost vyfotit se v kostýmech a získat profesionální fotografii," dodala. Malé divadlo pak ve stylu komedie dell´arte sehraje představení Dalskabáty, hříšná ves.

V historické budově Jihočeského divadla začíná program ve 20:00. Na jevišti budou dvě kapely a tančírna. "Diváci se mohou posadit, ale lepší bude, když budou tančit. Na jevišti budou i houpačky, na kterých se budou diváci houpat," nastínila Piskačová. "Diváci si na vlastní kůži a netradičně užijí prostor, do kterého se člověk normálně nedostane," dodala.

Tři členové baletního souboru budou číst úryvky ze svých oblíbených knih ve svých rodných jazycích, maďarštině, francouzštině a japonštině. Vše bude s titulky. "Půjde o krátké vstupy do přestávek, kdy budou odpočívat kapely," vysvětlila vedoucí Ateliéru 3D.

Od 22:30 do 23:15 předvede ve studiové scéně Na půdě baletní soubor úryvky z premiéry připravovaného baletu Shakespeare a Stravinský.

"Následovat bude opět hudba ve stylu elektroswingu, kdy DJ bude provázet na housle náš činoherní herec Tomáš Havlínek," přiblížila Piskačová.

Noc divadel je součástí evropského projektu European Theatre Night, který od roku 2008 vždy třetí listopadovou sobotu prezentuje divadlo tvořivým způsobem v netradiční formě.