Šestý román v pořadí vznikal zhruba deset měsíců. Spisovatelka Chalupová, která pracuje jako vedoucí tiskového oddělení přerovského magistrátu, ho začala psát loni na podzim. V červnu jej kvůli tvůrčí krizi chtěla vzdát, nakonec jej dopsala během dvou prázdninových dnů.

I tentokrát využila při psaní místa, které jsou jí dobře známa. "Pohybujeme se po Mostní ulici, která je vstupem do historické části Přerova - a právě tam se odehrává vzpomínková část detektivky. Jedna z hlavních hrdinek žije v panelovém domě na Velké Dlážce, druhá ve staré vile v Předmostí. Část děje se odehrává i ve statku v Penčicích," řekla dnes ČTK autorka knihy Lenka Chalupová. Do knihy autorka "vpašovala" i Základní školu v Předmostí, slíbila to tamním školákům při besedě, syn hlavní hrdinky tak navštěvuje právě jejich školu.

Zajímavostí knihy je podle autorky to, že se odehrává od června do prosince roku letošního roku. A každá kapitola začíná konkrétním datem, kdy se děj odehrává. "Takže jsem musela hlídat konkrétní data a dny - aby vše odpovídalo letošnímu kalendáři," doplnila spisovatelka.

Děj knihy se tentokrát točí kolem modrého kamene, který je i v názvu knihy, a křivd z minulosti. Ty ožijí ve chvíli, kdy se hrdinky rozhodnou prodat sošku z tyrkysu, kterou jim ve svém dědictví odkázala jejich babička - prvorepubliková přerovská zlatnice. Čtenář se prostřednictvím knihy vrátí do minulosti rodiny, do 30. let minulého století, kdy v Mostní ulici v Přerově vyráběla šperky ze zlata a z tyrkysu babička hlavních hrdinek.

Tyrkysové oko, které vyjde v polovině října, je autorčinou šestou knihou. Čtyři poslední vydala během čtyř let. Pojítkem románů je mnohdy drsný popis ženského světa a nečekané konce. Loni vyšel román o nevěře s názvem Ledové střepy, jehož dějištěm se stalo středomoravské město Tovačov na Přerovsku. Úspěšné byly i předchozí tituly Pomněnkové matky, Utopená, Vosí hnízda i prvotina Neříkej mi vůbec nic.