Každý večer je tematicky zaměřený na jinou dobu. Po dnešním barokním koncertu bude ten nedělní romantičtější a věnovaný Paganinimu. Třetí koncert představí mladého nadějného klavíristu Jakuba El-Ahmadieha a závěrečný koncert bude věnovaný argentinskému tangu. "Ti, co si kupují vstupenky, oceňují i to, že dostanou výklad od hlavního interpreta festivalu," řekla ČTK Květa Jarolímková z Kulturního a informačního centra Nové Hrady.

Vedle koncertů nabízí festival i možnost prohlédnout si vzácné nástroje, na které se bude hrát. Zajímavostí všech večerů je to, že posluchači posoudí zvuk několik století starých houslí a zcela nového nástroje. Podle Svěceného pozná rozdíl pěti staletí i laik.

Na festivalu zazní hudba hraná na nástroje, z nichž nejstarší budou z roku 1602. Pocházejí od houslaře Giovanniho Paola Magginiho z italské Brescie. Další housle, které zde bude možné slyšet, pochází z 18. století z Cremony. "Zahrají zde i housle pražské z roku 1737 od Jana Oldřicha Eberleho," uvedl Svěcený. Dodal, že nástroje, které budou na festivalu k vidění, pocházejí ze soukromých sbírek z šesti evropských zemí.

Svěcený byl v Nových Hradech poprvé v roce 2010, hrál při slavnostním otevření zrekonstruované kapličky v obci Světví. Jak říká, region mu ihned učaroval.