Poslední film Bourneovo ultimátum z roku 2007 končil skokem hlavního hrdiny do kalných vod newyorské East River. Dlouho to vypadalo, že se z nich už nevynoří. Režisér Greengrass a představitel hlavní role Damon nakonec našli scénář, který jim dodal chuť pokračovat.

"Uznávám, že nám to docela trvalo, než jsme nalezli ten správný příběh. Nejdřív se asi musel trochu změnit svět. Najednou nám to dávalo smysl. Víme, že teď je ta pravá chvíle vrátit Jasona do kin. Nešlo to uspěchat," uvedl Greengrass.

Bourne (Matt Damon) v novém příběhu už poskládal skoro všechny části svého životního příběhu. Potrestal většinu tvůrců zvláštního programu, který z něj udělal stroj na zabíjení, a chce hodit minulost za hlavu. Jeho přítomností jsou zejména ilegální boxerské zápasy. Zpět do nebezpečné hry ho vrátí bývalá kolegyně, zběhlá agentka Nicky (Julia Stiles), která mu připomene, že na všechny otázky ještě odpovědi nedostal. Když ho pak málem dostane nájemný zabiják, pustí se znovu do boje s CIA, teď reprezentovanou tvrdým ředitelem Robertem Deweym (Tommy Lee Jones) a chytrou analytičkou (Alicia Vikander). Jason Bourne se ocitá na staré známé horké půdě, kde nemůže věřit nikomu a ničemu a kde přežití vyžaduje, aby si vzpomněl na to, co se naučil.

"Jason Bourne není superhrdina v kostýmu. Je to obyčejný chlap. Proto ho máme rádi. Můžeme se do něj snáz vcítit a přemýšlet, co bychom na jeho místě udělali. Když ho vidíte, jak v obrovském presu vymýšlí a následně realizuje dokonalý plán, je to hodně vzrušující podívaná," podotkl režisér snímku, který mimo jiné poukazuje na problém svobody a zachování soukromí na internetu a otázku sledování osob pomocí nejmodernější techniky.

Kultovní špionážní série Bourneova totožnost, Bournův mýtus a Bourneovo ultimátum opět nyní vychází v knižní podobě. Bourneův stvořitel, spisovatel Robert Ludlum, byl dlouhou dobu podezříván CIA z práce pro nějakou tajnou službu. Důvodem byla propracovanost jeho příběhů a udivující znalostí špionážní problematiky. V socialistickém Československu se americký agent ocitl na černé listině. Tuzemským čtenářům se tak Bourne poprvé představil teprve v roce 1999 díky nakladatelství Domino, které postupně vydalo celou Ludlumovu tvorbu.