"Vítězství v soutěže královny Alžběty je srovnatelné snad jenom s úspěchem v Mezinárodní soutěži Fryderyka Chopina ve Varšavě, je to opravdu mimořádná záležitost," řekl ČTK Mareček.

Vondráček si ve finále podmanil publikum i porotu interpretací díla Clauda Ledouxe A Butterfly's Dream a Klavírního koncertu č. 3 d moll Sergeje Rachmaninova. Zařadil se po bok slavným vítězům, jako byli Emil Gilels, Leon Fleischer, Vladimír Ashkenazy, Malcom Frager, Evgeny Mogilevsky, Denis Kožuchin nebo Boris Giltburg.

"Pro českého pianistu je to zcela mimořádný úspěch a seznam vítězů soutěže královny Alžběty je jeden z nejzajímavějších seznamů klavíristů v historii, o něco významnější je snad už jenom Chopinova soutěž ve Varšavě," uvedl hudební publicista Jindřich Bálek. "Je také dobře, že se Vondráček takto vrátí do hledáčku českého publika, protože tím, že žije v zahraničí, tak se trochu nespravedlivě ztrácí," dodal. Vondráčkova kariéra je podle něj pozoruhodná i trochu svérázná, protože soutěž vyhrál až ve 30 letech, což je na věk "zázračného dítěte" trochu pozdě.

Vondráček pochází z Opavy a hře na klavír se věnuje od raného dětství. Nyní žije v USA. Ve čtvrtek měl Vondráček vystoupit na jednom z koncertů Mezinárodního hudebního festivalu Janáčkův máj v Ostravě. Místo toho bude muset plnit závazky spojené s vítězstvím v Bruselu.

"Lukáše Vondráčka si pamatuju ještě z doby, kdy já jsem byl konzervatorista a on malé dítě, udivující svými schopnostmi - chvíli jsme měli dokonce stejnou pedagožku, paní profesorku Martu Toaderovou z Janáčkovy konzervatoře v Ostravě. Přestože se po období studií na Ostravské univerzitě u profesora Rudolfa Bernatíka na jeho uměleckém vývoji podíleli již výhradně zahraniční pedagogové, je jeho vítězství na soutěži královny Alžběty v Bruselu skutečně historickým úspěchem českého interpreta," uvedl klavírista Ivo Kahánek.

Náročnost této soutěže podle Kahánka spočívá mimo jiné v povinnosti nastudovat ve finálovém kole povinnou skladbu za poměrně krátkou dobu a hlavně bez možnosti jakkoli konzultovat se svým pedagogem či jakékoli jiné pomoci.