"V rámci festivalu Americké jaro se snažíme do České republiky přivézt umělce, které tuzemské publikum ještě příliš nezná. Letos je takovým lákadlem vycházející jazzová hvězda Sullivan Fortner, nositel ocenění Cole Porter Fellow in Jazz za rok 2015," uvedla ředitelka festivalu Zdenka Součková.

Jarní cyklus koncertů klasické hudby organizuje Ústav pro česko-americké vztahy každoročně na desítkách míst po celé republice. Publiku představuje především začínající americké a české umělce. Kromě koncertů klasické hudby doplňují festival také přednášky, mistrovské kurzy či promítání filmů, na nichž společně vystupují umělci a osobnosti z různých jiných oborů.

Za deset let existence se akce festivalu uskutečnily na více než padesáti místech a každým rokem přibývá několik nových. V roce 2015 byl nejvýznamnějším hostem festivalu současný jazzový skladatel Dan Tepfer, který na festivalu Americké jaro vystoupil poprvé v roce 2008 a jehož skladbu Algorhitmic Transform zahrála ve Španělském sále na Pražském Hradě Hudba Hradní stráže a Policie ČR.

Kompletní program festivalu se nachází na www.americkejaro.cz.