Druhý díl trilogie věnovaný nevlastnímu bratrovi Tomáše Bati se bude zabývat zlomovými situacemi v životě Jana Antonína. Autorem scénáře je slovenský dramatik Peter Pavlac, který už divadelně zachytil osud několika osobností, například Alberta Einsteina nebo dcery Leonida Brežněva.

"Na osudu Jana Antonína Bati ho zajímají klíčové momenty, to, za jakých okolností nepodpořil exilovou vládu a proč, ale také jeho nezměrná, až mesianistická touha vytvářet i díky podnikání lepší civilizaci, která vedla k vytváření měst v Brazílii," uvedl dramaturg Vladimír Fekar. Text se bude snažit zachytit i diskuse a nejednoznačné přijímání osoby Jana Antonína Bati.

Hru v příští divadelní sezoně nastuduje slovenský režisér Patrik Lančarič. "S dramatikem Peterem Pavlacem vytváří osvědčený tvůrčí tandem. Ve zlínském divadle již tato dvojice připravila inscenaci Agent František ve službách Sherlocka Holmese," uvedla Vondrášková.

Jan Antonín Baťa (1898 až 1965) se ujal vedení obuvnického impéria poté, co Tomáš Baťa v roce 1932 zahynul při letecké nehodě. Za Jana Antonína továrna i Zlín vzkvétaly. V roce 1941 odjel do Brazílie, kde později také zemřel. Nyní tam žijí jeho potomci. Národní soud v Československu jej po druhé světové válce označil v jeho nepřítomnosti za zrádce a kolaboranta. Majetek firmy znárodnil. Očištění se Baťa dočkal až v roce 2007. Z archivů mimo jiné vyplynulo, že jeho podniky financovaly československou vládu v Londýně a posílaly příspěvky v řádech desetitisíců liber či dolarů na protinacistické aktivity.