"Věda, výzkum a inovace představují oblast, které je třeba věnovat větší pozornost. Máme řadu vynálezů a vynálezců, o nichž se ve světě příliš neví. Děláme o nich výstavy, představujeme mladé vědce. Musíme prostě českou vědu vyvážet ven," uvedl Zdeněk Lyčka pověřený řízením Českých center. Nejrozsáhlejší podpora se chystá v Mnichově, Sofii, Vídni, Varšavě, Kyjevě, Berlíně a Madridu. V návaznosti na olympijské hry v Riu de Janeiro chce organizace představit také české inovace v oblasti sportu.

Česká centra letos chtějí zvýšit počet novinářských a kurátorských cest ze zahraničí do ČR, systematicky představovat mladé generace umělců a nově objevené talenty a vítěze uměleckých soutěží. Počítá se s využitím dlouholeté mezinárodní tradice českého filmu a významu české fotografie. V hudební oblasti by se v maximální možné míře měli představit také čeští výrobci hudebních nástrojů.

Ve městech jako je Berlín, Haag, Madrid, Miláno, Los Angeles nebo Sao Paulo bude prezentována výstava k výročí narození Karla IV. Další výstava pak připomene nedožité osmdesátiny Václava Havla a pozornost bude věnována také předsednictví ČR ve Visegrádské čtyřce nebo jedenadvaceti ročníkům soutěže Czech Press Photo.

Česká centra jsou příspěvkovou organizací Ministerstva zahraničních věcí pro propagaci České republiky v zahraničí. Síť center působí ve 22 metropolích a velkých městech na třech kontinentech.