"Určitě vznikne 11 soch, devět ledových a dvě sněhové, které budou k vidění od Silvestra. Pro diváky budou atraktivní ledový trůn či chaloupka, budou tady figurální náměty i zvířátka. Myslím, že si každý přijde na své," řekla ČTK pořadatelka Dagmar Hrabalová. Sochaři dnes slepili z ledových kvádrů základní tvar soch, na nichž pak začali vytvářet hrubé obrysy.

Letošní novinkou je prodloužení izolovaného stanu, v němž sochy vznikají, a také jeho nasvícení a ozvučení. "Máme zakoupenou chladící jednotku. Předpokládáme, že výstava poběží do konce ledna, jak máme v plánu," uvedla Hrabalová a dodala, že další dvě sochy se budou dodělávat až po Silvestru.

Pořadatelé podle Hrabalové přivezli asi 22 tun ledu a sněhu. Sochaře čekají hektické dny, na které se ale těší. "Nadřou se hlavně na začátku. Bloky ledu váží od 80 do 100 kilogramů. Než se slepí základní tvar, jsou fyzicky velmi unavení," doplnila Hrabalová. Na Silvestra uvidí sochaře při práci také návštěvníci galerie.

K pravidelným účastníkům sympozia patří jednapadesátiletý Petr Fidrich z jihočeského Boršova nad Vltavou, který klání v minulosti již dvakrát ovládl. Naposledy porota ocenila loni jeho dílo nazvané Čapí žena aneb Babišovo kříž. Letos pracuje na soše Stín hudby. "Je to taková proměna ženy v hudební nástroj. Na tři dny je práce až moc," popsal Fidrich.

Pořadatelé letos termín akce změnili. Dříve začínala až v lednu. Podle Hrabalové chtěli organizátoři obyvatelům i návštěvníkům Rožnova a okolí nabídnout program i mezi svátky a na konci roku. Na Silvestra budou vyhlášeny nejlepší sochy z pohledu diváků, na Nový rok bude zveřejněno rozhodnutí odborné poroty.

Pořadatelé připravují již pátým rokem také soutěž žáků základních a základních uměleckých škol. Každý tým dostane k dispozici ledový blok o velikosti 60 krát 25 centimetrů a výšce 80 centimetrů. Celkem vznikne dalších šest soch. Dohromady tak v ledové galerii budou asi dvě desítky exponátů.

Za 17 ročníků Ledového království bylo vytvořeno přes 200 soch, na nichž pracovalo více než 120 profesionálních výtvarníků z České republiky, Slovenska, Polska, Maďarska a Bulharska. Sochy si za tu dobu prohlédlo asi 170.000 návštěvníků. V minulém ročníku se akce přestěhovala z nedalekých Pusteven do Rožnova. Na Pustevnách se pak konala podobná akce jiných organizátorů, letos tam začne o víkendu 9. a 10. ledna.