"Dotýkáme se velké a komplikované osobnosti, velkého vizionáře. Je to absolutně moderní soudobý příběh člověka, který se nebál, což je velké české téma," uvedl Tarant.

Hra na pozadí dobových i uměleckých souvislostí vypráví o životní pouti významného hudebního skladatele, a to především prostřednictvím jevištních obrazů. Ty nevynechají ani hudební ukázky Rybových skladeb, ať už za přítomnosti živých hudebníků nebo s využitím sborových zpěvů.

Jakub Jan Ryba (1765-1815) byl český hudební skladatel přelomu klasicismu a romantismu. Sbíral lidové písně a sepsal je do sborníků českých písní. Působil velkou část života jako učitel a sbormistr v Rožmitále pod Třemšínem. Jeho nejslavnější, dodnes nejhranější a nejpopulárnější skladbou pro vánoční období, je Česká mše vánoční. Letos uplyne 250 let od jeho narození a 200 let od jeho úmrtí.

Inscenace se pokouší objevit nový pohled na Rybovu osobnost bez nánosů a klišé, které v minulosti tohoto skladatele postihly. V hlavní roli se představí Tomáš Lněnička, Rybovu ženu ztvární Jana Ondrušková a otce skladatele Václav Dušek.

V představení vystoupí většina herců souboru divadla, hudební složku obstará Komorní orchestr Bona Nota a Dětský folklorní soubor Radost Pardubice. Na nastudování hudby spolupracovali Václav Trunec a Bohuslav Vítek. Scéna a kostýmy jsou dílem Milana Davida.