V průběhu vyšetřování je postupně odkryta řada kriminálních kauz, které jsou založeny na skutečných případech. Režiséry byli Jiří Chlumský a Petr Nikolaev. Atentát volně navazuje na příběh postav, které diváci znají z Expozitury.

"Je tam například díl týkající se kauzy plzeňských práv a prodávaných titulů. Další připomene kauzu údajně kupovaných a prodávaných prezidentských milostí či případ zbrojíře nalezeného v komatu pod mysliveckým posedem, jehož bratr zastřelil lidi, o kterých se domníval, že za to můžou. Je tam i díl týkající se nacistického podzemního hnutí u nás," řekl Klíma ČTK. Ke scenáristické spolupráci uvedl, že Kroupa mu dodává rozšířené náměty, zatímco on je "obaluje masem" a píše.

Podle Klímy může série kdykoliv pokračovat. "Stejně jako hrdinové z Expozitury se přenesli dál, mohou se nyní objevit i v dalším projektu, věnovaném například tajným službám," řekl. Upozornil, že scénář vznikal v době, kdy byl prezidentem Václav Klaus - hraje ho Jan Kraus. "Naopak dotáčel se v době, kdy byl vystřídán Milošem Zemanem, ale o něm to není," dodal.

Hlavní hrdiny Terezu Hodačovou (Hana Vagnerová) a Dana Chládka (Robert Jašków) v seriálu doplní například prezident republiky Václav Wolf (Jan Kraus), jeho žena Ester (Anna Šišková), prezidentův poradce Jiří Forestek (Marek Taclík) a majitel bezpečnostní agentury Bronislav Miler (Jiří Dvořák).

Seriál představí i další postavy, jejichž prostřednictvím přiblíží medializované kauzy. Například půjde o přípravy zbrojních zakázek na míru, obohacování se na předražených stavebních zakázkách či nelegální financování politických stran.

Atentát je dalším příkladem sázky domácích televizí na žánr krimi. Nova již dříve oznámila pokračování seriálu Policie Modrava. Prima zahájila natáčení seriálu s pracovním názvem VIP vraždy a Česká televize připravuje krimisérii Rapl, inspirovanou divácky úspěšným Cirkusem Bukowsky.