V nové pohádce procházejí dva nerozluční přátelé ze zvířecí říše neobjevenými zákoutími a skrze setkání s druhými blíže poznávají sami sebe a své potřeby. Na začátku jejich putování je pozdrav z neznámého kraje v podobě pro ně neznámé pochutiny. Vydají se do světa, projdou dosud neobjevenými zákoutími a setkají se s řadou úkolů, kterým se spolu s pomocníky v hledišti snaží přijít na kloub.

Cesta, během níž se herci i diváci setkávají s roztodivnými přáteli, je i příběhem o tom, že víc hlav víc ví. "Nová inscenace je především o tom, jak se domov stane krásnější až díky dobrodružstvím a lapáliím, které člověka na cestě potkají, říká o hře režisérka a herečka Linda Straub.

Spielraum Kollektiv je volné divadelní uskupení tvůrců kolem Lindy Straub a Mathiase Strauba, zaměřené především na site specific a dokumentární divadlo. Při své experimentální tvorbě skupina často vychází z principů pohybového a výtvarného divadla. Především na pohybové a fyzické divadlo je zaměřená i scéna Alfred ve dvoře. Nové představení pro děti uvádíme aspoň jednou ročně, vždy jde o nové, autorské představení a snažíme se při tom dávat prostor mladým začínajícím divadelníkům, řekl ČTK po premiéře programový ředitel divadla Ewan McLaren.

Představení Český Rááááj! vzniklo v koprodukci Studia Damúza a Motusu, produkce divadla Alfred ve dvoře. Hudbu k představení připravil hudebník, kytarista a zpěvák slovanského folkloru Lukáš Kosek. Představení je pro děti od tří do šesti let, hraje se ještě v neděli v 17:00 a další reprízy budou na podzim.