Píseň Život není pes, která k němu vznikla, nazpívala Kubišová s Anetou Langerovou, která s ní vystupuje v komorním muzikálu Divadla Ungelt o Sidonii Nádherné. Z plátna zazní spousta písní - vyšly už koncem června na soundtracku.

Sommerová natáčela snímek v průběhu celého roku, filmovacích dnů bylo asi třicet. "Pro mě až dost," řekla Kubišová ČTK. Štáb se zúčastnil několika jejích koncertů, navštívil bývalou zpěvaččinu chalupu, kde podepsala Chartu 77, jíž se záhy stala mluvčí, a kde byla po léta sledována Státní bezpečností. Při návštěvě Archivu bezpečnostních složek Kubišová poprvé nahlédla do svazků, které na ni StB vedla. Ve filmu se potkala se svými přáteli z Charty Danou Němcovou, Pavlem Kohoutem, Vlastimilem Třešňákem a Jaroslavem Hutkou, ale i s dalšími kamarády. Například Milanem Heinem, Václavem Neckářem, Petrem Maláskem, Ferem Feničem, Ivou Janžurovou a s přítelkyní nejbližší - dcerou Kateřinou.

Součástí dokumentu jsou sekvence z muzikálu Touha jménem Einodis o baronce Sidonii Nádherné. Její osud, kdy vzdorovala dvěma totalitám 20. století, nacismu a komunismu, je paralelou Martina protestu proti normalizační komunistické moci.

Režisérka použila i archivní filmové materiály z první kariéry Kubišové, z jejího comebacku v roce 1989 a dobové archivy odkazující na absurditu a zločinnost posledních dvaceti let komunistického režimu v Československu.

"Netrpím tím, když mám málo materiálu, ale točím úsporně, dovedu si rychle vybírat a orientovat se v tom," řekla režisérka ČTK, která práci ve střižně pokládá za to nejkrásnější, za skutečnou tvorbu. Zajímavá byla pro ni i práce s archivy; už proto, že zpěvaččin osud silně souvisel s politickou a společenskou situací druhé poloviny 20. století.

"Zajímavé bylo, že tam mám pět archivních záběrů a všechny jsou z Václaváku," dodala. Použila i filmové písně, které natočil první manžel Marty režisér Jan Němec.

Za své občanské postoje obdržela Kubišová v roce 1995 Medaili za zásluhy, v roce 1998 byla uvedena v rámci udělování cen Akademie populární hudby do Síně slávy a v roce 2002 získala Cenu Thálie. O deset let později převzala Řád čestné legie, nejvyšší francouzské státní vyznamenání.

Celovečerní dokument Magický hlas rebelky vznikl ve společnosti Evolution Films v koprodukci s Českou televizí a s podporou Státního fondu kinematografie.

Jiří Borovička mal