Gatsbyho před devadesáti lety stvořil a veřejnosti představil ve stejnojmenném díle americký spisovatel a významný představitel literatury takzvaného jazzového věku Francis Scott Fitzgerald.

"Příběh Velkého Gatsbyho je poměrně jednoduchý a velmi přesně odráží svou dobu, tedy 20. léta v Americe, kdy docházelo k převratným společenským změnám a výraznému uvolnění puritánské morálky," řekla dramaturgyně Dagmar Radová. Dodala, že doba přála všem podnikavým dobrodruhům, kteří se nebáli riskovat, a i když nedisponovali dobrým původem a rodinným majetkem, mohli si splnit svůj americký sen a něco ze sebe udělat.

"Otázkou ovšem zůstává, jak a co ze sebe udělali. A přesně tyto otázky si kladou oba hlavní hrdinové tohoto příběhu v dramatizaci německé autorky Rebekky Kricheldorfové," doplnila Radová.

Gatsby se z chudého mladíka vypracoval v jednoho z největších boháčů. Doslova zkonstruoval svou novou identitu, a to jen proto, aby konečně mohl naplnit svou lásku k Daisy. Gatsby žije z představy, že pokud se k němu Daisy navrátí, dostane všechno jeho úsilí, potažmo život smysl. Jenže to vše je iluze odtržená od poněkud komplikovanější reality.

V hlavních rolích se představí Ivan Dejmal, Robert Finta, Izabela Firlová, Lucie Končoková, Jacob Erftemeijer či David Janoška. Premiéra se uskuteční 11. června v 18:30 v Divadle Jiřího Myrona v režii Petra Gábora, na scéně Davida Baziky a v kostýmech Tomáše Kypty.