Dopravní expertka Pošvářová, která působí ve Stínovém ŘSD založeném podnikatelem v dopravě Radimem Jančurou, mimo jiné dlouhodobě kritizuje kvalitu dopravních staveb v ČR. Podle Majerové bude oceněna za "neutuchající snahu, bez ohledu na nátlak, o prosazování opatření, která vedou k úspoře veřejných peněz".

Čech převezme cenu za občanský aktivismus a za to, že probudil zájem o veřejné dění. Mladík je známý tím, že se zajímá o aktivity magistrátu rodného Prostějova. Upozornil například na případ dvou náměstků prostějovské primátorky a radní, kteří dle něj před hlasováním zastupitelstva o dotaci pro místní Dělnickou tělocvičnou jednotu neučinili řádné prohlášení o střetu zájmů, ačkoli jsou členy tělovýchovné organizace. Krajský úřad v Olomouci později potvrdil, že se dopustili přestupku.

Organizace Romea bude oceněna za spolupráci při odhalování politické korupce a obchodu s bídou. Romea je českou neziskovou organizací, která si klade za cíl podpořit boj proti rasismu a napomáhání k rozvoji tolerance ve společnosti.

Ceny za odvahu udělí fond posedmé. V minulosti ji získala například bývalá ředitelka odboru ministerstva financí Martina Uhrinová, která upozornila na podezřelé jednání úředníků v kauze Čapí hnízdo, nebo Jiří Kotek, někdejší náměstek karlovarského primátora, jenž mimo jiné zveřejnil záznam "karlovarské losovačky".