Člen republikového výboru svazu Jan Šmíd ČTK řekl, že veterináři, kteří sudy prozkoumávali, o jejich obsahu věděli, sám je na něj upozornil. Za obsah sudů je podle něj zodpovědné předchozí vedení Včelpa. Nové se chtělo závadných produktů pod dohledem veterinářů zbavit.

Firma v minulém týdnu informovala, že požádá o dřívější povolení obchodovat, protože již "udělala tlustou čáru za neslavnou minulostí". Společnost si nechala udělat audit po činnosti předchozího vedení a medy a medové produkty, které nesplňovaly podmínky pro prodej, poslala na spálení. Právě u nich ale veterináři objevili další prohřešek.

"Při kontrole obsahu 28 sudů, ve většině z nichž měl být uložen med určený k likvidaci ve spalovně v Moravskoslezském kraji, bylo v závěru uplynulého týdne zjištěno, že ve většině z nich se namísto deklarovaného medu nachází blíže neidentifikovatelná zkvašená tekutina," řekl dnes Majer. Navíc množství tekutiny neodpovídalo popiskům. Veterináři zásilku zdokumentovali, odebrali vzorky a informovali policii.

Podle Šmída veterináři informaci, že nejde o med, dostali od něj samotného. "Všechny sudy, u nichž vizuálně nebyl identifikován med, byly zapečetěny s určením do spalovny, spolu s ostatními medovými produkty neodpovídající vyhlášce. Jednalo se o med ve sklenicích různé gramáže, sáčky s medem, zkvašené medy v plastových kbelících. Veškeré 'medy' nemedy, včetně vyřazených medových produktů byly sepsány a odeslány do spalovny s písemným protokolem. O obsahu sudů byli pracovníci SVS při svých kontrolách informováni," uvedl Šmíd. Svaz se tak snažil zbavit závadných produktů spálením, aby je nemusel skladovat.

Včelpo má pozastavenou obchodní činnost zhruba do začátku listopadu. Nynější prohřešek podle Majera nepředjímá posouzení veterinářů, zda společnost znovu získá povolení k obchodního provozu.

Šmíd má však podezření, že další medy, které se měly loni zlikvidovat v ostravské spalovně kvůli výskytu antibiotik, zničeny nebyly. Podle něj byly tyto produkty dohledatelné k prodeji na serveru Bazoš. Podal kvůli tomu trestní oznámení na neznámého pachatele. Podobně chce zjistit, zda se nemohly takto za bývalého jednatele Včelpa Panagiotise Margaritopoulose prodávat i medy, se kterými nesmělo být manipulováno.

Včelpo má pozastavenou činnost, protože nedokázalo doložit informace o původu surovin k vyrobeným medům a nesplnilo kvalitativní požadavky u některých medů. Předsedkyně svazu Jarmila Machová dříve ČTK sdělila, že za nedohledatelnost původu medu může policie, která dokumenty sebrala kvůli šetření případu, jak se do prodávaného medu dostala antibiotika. "Mezitím, co se řešilo odvolání, jsme dostali zpátky od policie dokumenty, které nám zabavili minulý rok, takže můžeme dostupnost prokazovat," řekla dříve ČTK.

Kvůli přítomnosti antibiotik v medu dostal podnik a prodejci jeho medu v minulosti milionové pokuty. Podle dřívějšího vyjádření Machové byl letos odvolán jednatel podniku Margaritopoulos, na jaře ho nahradil Miroslav Kovář.