"Zjišťujeme, zda jsou tady v okolí nějaké volné pozemky. Hledáme místo, kde bychom postavili nový provoz. Jednám s krajem i s hejtmanem," řekl ČTK podnikatel. Ve zničené hale byl v pronájmu. Na dovolenou byl nucen poslat šest zaměstnanců. "Zákazníky odmítáme. Posíláme je ke konkurenci," řekl. Jeho provoz oheň zcela zničil. Škodu odhaduje až na 15 milionů korun. "Pojištěni jsme byli. Jednání s likvidátorem budeme mít v úterý," dodal.

Stěhování do provizorních prostor nyní chystá Radim Jurečka, který se v halách zabýval například výrobou jeřábů a ocelových konstrukcí. "Provoz jsme museli zastavit. To se rovná katastrofě. Každý takový den znamená ztrátu okolo 40.000 korun," řekl. Dodal, že na dovolenou ale nemusel poslat nikoho z 15 zaměstnanců. "Někteří dokončují už zahájené montáže. Zbytek připravuje stěhování," řekl. Zatím prý neřeší, kde firma bude působit v dlouhodobém výhledu. "Máme nabídky na krátkodobý přesun. Co bude dál, budu řešit později, nyní musíme firmu znovu postavit na nohy," uvedl s tím, že škodu odhaduje na dva miliony korun.

Z poloviny měl při požáru štěstí podnikatel Petr Horák. Vlastní část zničené budovy. Polovinu pronajímal právě Jurečkovi. Ve druhé měl svou zámečnickou dílnu. "Ta pronajatá část je totálně zničená. Navíc jsem ji neměl pojištěnou," řekl ČTK. Jeho vlastní dílnu, kde pracuje sám, oheň nezasáhl. V provozu ale není vinou odpojených inženýrských sítí. "Myslím, že tak měsíc nebudu fungovat. Nemůžu přijímat nové objednávky," řekl.

Přibližně 2000 metrů čtverečních haly vlastnil další podnikatel Zdeněk Jurečka, který haly pronajímal. "Celkem mám asi šestinu zničené budovy, která se skládala z šesti hal," řekl. Majetek měl pojištěný. Uvedl, že přibližně tuší, kde oheň vznikl. O případné příčině ale nechce spekulovat. "Pochybuji ale, že by se mohlo jednat o úmyslné založení," dodal.

Příčinu požáru dnes dopoledne oficiálně začali zjišťovat hasiči a kriminalisté. "Na místo jsme vstoupili okolo 08:00. Ohledání potrvá minimálně hodiny, ale spíše několik dnů," řekl.