Švéd byl zadržen 4. ledna na letišti v Pekingu, odkud chtěl cestovat do Thajska a Hongkongu. Čínské úřady pětatřicetiletého Dahlina po zadržení vinily z "činnosti poškozující státní bezpečnost Číny".

Ohrožování státní bezpečnosti Číny je pojem, který zahrnuje mnoho různých trestných činů, včetně pokusu o převrat, separatismus nebo špionáž. Obviněným hrozí až trest smrti, v případě cizinců ale zákon umožňuje i vyhoštění. Za jakých okolností Peking Dahlina propustil, zatím není jasné.

Dahlin a jeho kolegové získali podle čínských médií zahraniční finance na to, aby v Číně "rozdmýchávali spory" a shromažďovali informace, na jejichž základě by vydávali "zkreslené zprávy". Dahlinova organizace Chinese Urgent Action Working Group tato obvinění odmítla a uvedla, že její šéf byl k přiznání v televizním přenosu "očividně donucen".

Čínský prezident Si Ťin-pching zesílil kampaň proti právníkům a aktivistům, kteří se zabývají lidskými právy a pracují na právní reformě.

Peking v posledních letech zatkl několik cizích státních příslušníků. Loni byli zdrženi nejméně dva japonští občané kvůli podezření ze špionáže, v roce 2014 byl zadržen kanadský manželský pár při razii proti zahraničním křesťanským skupinám u hranice se Severní Koreou.