Sudy budou označené páskou. "Jednorázová páska zabrání neoprávněné manipulaci s vínem, zajistí, že nebude možné sud otevřít nebo měnit jeho obsah," řekl Jurečka.

Podle prezidenta Svazu vinařů ČR Tibora Nyitraye však novela zákona vůbec neřeší situaci, kdy dovozce víno dobrovolně nenahlásí. Navíc doba deset dní na kontrolu je podle něj krátká. "Ještě v pondělí to bylo 20 dní a předtím 60," řekl dnes ČTK. Podle něj je při kratších lhůtách menší možnost reálné kontroly vína. "Samozřejmě vyvstává otázka, jestli bude hned od začátku dostatek kontrolorů," okomentoval novelu za největší vinařskou obec Velké Bílovice Stanislav Hrabal.

Víno bude muset být podle novely uchovávané ve vinotékách při teplotě do 18 stupňů Celsia. Původně ministerstvo zamýšlelo teplotu o tři stupně nižší. Sudové víno budou moci prodávat pouze dovozci, výrobci nebo vinotéky. Ministerstvo tak chce omezit prodej například v pneuservisech nebo v trafikách. Podle předsedy Sdružení obchodníků s vínem a vinoték Václava Rusnoka je tento nápad šikanózní. Ministerstvo podle něj nemá žádnou analýzu, podle které teplotu 18 °C nějak definovalo.

Sdružení si během léta zkusilo vytemperovat skladovací prostory na 15 °C, do místnosti potom vložilo sud s vínem, které mělo teplotu 25 °C. "Za dva dny se nezchladilo, respektive zchladilo se o jeden stupeň," tvrdí Rusnok. Pokud by měl být zákon rovný pro všechny, měly by se podle něj chladit i lahvová vína. Jde však podle něj o jeden z parametrů kvality, i lahvové víno by se mělo skladovat například v temných prostorách. To si například při prodejích v obchodních domech nedovede představit. U některých vinoték podle něj bude muset dojít ke stavebním změnám. Jiné, pokud zákon projde legislativním procesem, nejspíš zavřou. Problémy podle Rusnoka budou mít i vinotéky v obchodních centrech.

Teplotu při přepravě vína by zákon neměl upravovat. "Nevíme, co to vlastně je přeprava. Když budu mít auto s vínem zaparkované na dvoře, je to ještě skladování nebo přeprava?" táže se Nyitray.

Novela také poprvé definuje falšování vína. Půjde například o přilití vody nebo alkoholu do vína či o obohacení vína cukrem. Za falšování bude hrozit pokuta do 50 milionů korun, nyní byly postihy desetinové. "Toto je velmi důležité zpřesnění. Tím se zvýší také vymahatelnost zákona, a právě ta je v současné chvíli Achillovou patou celého systému," ocenil snahu Hrabal.

Kontroly loni zjistily, že třetina sudového vína je pančovaná. Letos Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila, že ze 732 odebraných vzorků sudového vína nevyhovovala třetina.

Vína vyrobená nebo lahvovaná v Česku budou muset mít podle novely napsaný původ hroznů na hlavní etiketě velikostí písma minimálně 2,4 milimetru. Pokud půjde o víno ze zahraničí, bude muset mít nadále informaci o původu hroznů na zadní straně. Záklopka s českou trikolórou bude pro české vinaře nepovinná. To je podle prezidenta svazu vinařů špatně. Obchodníci s vínem podle něj budou spíše lahvovat víno v zahraničí, aby původ hroznů na přední straně nemuseli uvádět. Navíc podle něj není jasně určené, co znamená hlavní etiketa, zda jde o její velikost či jiné parametry. Záklopka by podle něj měla být povinná.

Ministerstvo zatím paragrafovanou verzi novely zákona nezveřejnilo. Neviděli ji tak ani vinaři. Rezort předpokládá, že by norma mohla začít platit od poloviny příštího roku.