"Stíhání pro trestné činy podvodu a úvěrového podvodu se současně vede také proti právnické osobě, v níž působil muž jako jednatel," uvedla mluvčí. Společnost se zabývala zprostředkováním prodeje nových osobních vozidel několika zahraničních značek.

Trestné činnosti se obviněný muž dopouštěl ve druhé polovině roku 2013. Prostřednictvím svých zaměstnanců uzavíral závazné objednávky na nová auta, která pak fakticky prodával a inkasoval od koncových zákazníků peníze. "Vozidla poté předával majitelům i přesto, že věděl, že nejsou uhrazeny faktury bankovním společnostem, kterým tato auta ve skutečnosti patřila," uvedla mluvčí. To podle ní v praxi mimo jiné znamenalo, že bankovní společnosti nevydaly zákazníkovi technický průkaz k vozidlu.

Svým jednáním muž poškodil na tři desítky zákazníků a pět bankovních institucí, kterým způsobil škodu téměř 42 milionů korun. Získané peníze údajně použil dosud nezjištěným způsobem.

Kriminalisté prověřují případ od začátku loňského roku, kdy postupně přijímali trestní oznámení od podvedených klientů. Vyšetřování je podle mluvčí stále na počátku, kriminalisté budou ještě několik měsíců vyslýchat desítky poškozených a svědků.