Mezi energetickými projekty, které mohou lidé letos navštívit, je například fotovoltaická elektrárna Bušanovice na Prachaticku, soběstačná dřevostavba se solárním ohřevem vody a nabíjecí stanicí pro elektromobily v Ostravě nebo fotovoltaická elektrárna a velkokapacitní skladovací bateriový systém v Prakšicích na Uherskohradišťsku. Aktuální seznam zdrojů, které prohlídky nabízí, včetně možných termínů návštěvy je k dispozici na webu Solární asociace. Akce se koná pod záštitou ministerstva životního prostředí ČR.

Ke konci loňského roku bylo v tuzemsku podle dat Energetického regulačního úřadu instalováno celkem 2069,5 megawattu (MW) zdrojů, které energii ze Slunce vyrábějí. Během takzvaného solárního boomu na přelomu desetiletí se instalovaný objem solárních elektráren v ČR zvýšil za rok víc než čtyřnásobně, a to z 465 MW ke konci roku 2009 na 1959 MW v roce 2010.

Solární asociace je největším profesním sdružením podnikatelů v solární energetice. Sdružuje více než 450 výrobců panelů, instalačních a servisních firem, provozovatelů solárních elektráren, obchodníků s elektřinou, ale i univerzit a výzkumných pracovišť. Celkově asociace zastupuje 1211 MW instalovaného výkonu.

rdo mal