Spolumajitelem společnosti Optifin Invest je podnikatel Alexej Beljajev. Společnost Farvis je spřízněna s firmou E-Invest Martina Ulčáka, který už loni od Světlíka koupil jednu z firem ze skupiny, Hutní montáže.

"Zhruba během měsíce by mělo dojít k úspěšnému ukončení reorganizace společnosti," uvedl ředitel Vítkovic Gearworks Vladimír Bindzár.

Vítkovice Gearworks jsou jedním z předních dodavatelů atypických převodových skříní, ozubených dílů a kompletních pohonů pro různá odvětví průmyslu, poskytují ale také například projekční a inženýringové služby. Nyní mají zhruba 140 zaměstnanců, před insolvencí, do níž spadly předloni v srpnu, jich bylo o stovku víc.

Podle ředitele má nyní firma zakázky převážně v dodávkách pro hutní a strojírenské firmy ve středoevropském regionu a chce nabírat nové lidi. "V následujících měsících chceme výrazně růst. Rozjíždíme druhou směnu a chystáme se na některých strojích obsadit i směnu třetí, jak jsme už dříve našim klientům slíbili," uvedl Bindzár.

V roce 2016 byla firma ve ztrátě více než 700 milionů korun. Kijonková uvedla, že za rok 2017 se podařilo snížit ztrátu na méně než 17 milionů. "Tento negativní výsledek hospodaření souvisí s nedůvěrou trhu po dobu insolvenčního řízení, po jeho skončení bychom měli mít hospodářský výsledek už kladný," uvedl ředitel Bindzár.

Ve skupině Vítkovice Machinery Group je přes 20 firem, celkem mají asi 3000 zaměstnanců. Předloni se čtyři firmy ze skupiny dostaly do finančních potíží: Vítkovice Power Engineering později skončily v konkurzu, Vítkovice Gearworks a Vítkovice Revmont mají povolenou reorganizaci a reorganizace Vítkovic Envi už úspěšně skončila. Ze skupiny se před rokem osamostatnil lahvárenský Cylinders Holding, několik firem skupina prodala.