Německá společnost Mubea, která v Prostějově vyrábí díly pro automobilový průmysl, plánuje s podporou státu investovat dalších 1,676 miliardy korun do rozšíření závodu a vytvořit 246 pracovních míst. Mubea v prostějovském podniku, do něhož už investovala 3,1 miliardy korun, zaměstnává tisíc lidí.

Vedení britské společnosti Senior Flexonics předloni schválilo stavbu nové výrobní haly v olomoucké průmyslové zóně. Projekt už získal stavební povolení. Investice by měla obnášet 276,9 milionu korun, přičemž vznikne 20 pracovních míst. Britská Senior Flexonics postavila svoji továrnu v Olomouci v roce 2001. Podnik vyrábí potrubí z nerezové oceli pro olejové systémy motorů, klimatizace a chladicí systémy. Předloni firma zaměstnávala v průměru 289 lidí.

Bezmála miliardu korun chce v Prostějově investoval společnost DGPack, která je dceřinou společností ruského podniku Danaflex. Stavba nového závodu na výrobu a potisk flexibilních obalů byla v průmyslové zóně už zahájena. Pracovat v něm má zhruba 200 lidí. Nová továrna v Prostějově má společnosti Danaflex umožnit expanzi na nové trhy v Evropské unii.

Příslib investiční pobídky loni od státu získalo 74 investorských projektů. Celková výše pobídek dosáhla 10,7 miliardy Kč, drtivá většina šla na výrobní projekty. Stát tak podpořil investice v souhrnné výši téměř 45 miliard korun. Počet nových pracovních míst, které by firmy měly v budoucnu vytvořit, dosáhl 8260. Celkové počty dojednaných investic v ČR, tedy včetně těch, u nichž společnosti nepožádaly o investiční pobídky, zveřejní agentura CzechInvest později.

Pobídky mají formu slevy na dani z příjmů firem, hmotné podpory na pracovní místo, hmotné podpory na školení a rekvalifikaci či hmotné podpory na pořízení dlouhodobého majetku. Mezi podporované oblasti patří zpracovatelský průmysl, technologická centra a centra strategických služeb. Od července 2014 je podle rozhodnutí Evropské komise maximální míra veřejné podpory v českých regionech pro velké podniky 25 procent, u středních firem 35 procent a u malých 45 procent.