"Myslím si, že ten účet už dávno neměl existovat. Slouží na výnosy z dividend nebo prodej majetku. A ten účet už byl v minulosti používán na převod do státního rozpočtu a ty peníze sloužily na financování důchodů," uvedl Babiš. Dodal, že letos poprvé bude důchodový účet v přebytku a podle současného znění zákona tak nemohou být peníze převedeny do rozpočtu. "A proto navrhujeme tu novelu," dodal premiér.

"Desítky miliard z Fondu národního majetku, které se vláda chystá rozpustit ve spotřebě, jsou peníze pro budoucnost. Vláda je chce utratit za zvýšení důchodů, nicméně ani veškeré prostředky z fondu nebudou schopny plánované zvýšení pokrýt," uvedla 1. místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Fond privatizace jsou fakticky zvláštní účty, na kterých jsou peníze převedené v roce 2006 ze zrušeného Fondu národního majetku na ministerstvo financí. Zároveň na účty plynou peníze z privatizace a dividendy od společnosti ČEZ.

Vláda minulý týden schválila, že by od ledna 2019 měly stoupnout důchody seniorům nad 85 let o tisíc korun měsíčně. Návrh novely zákona o důchodovém pojištění, kterou musí ještě schválit Parlament, přináší také změnu v pevné výměře důchodů, jež je pro všechny stejná. Podle propočtů vlády by měli důchodci dostat od ledna včetně obvyklé valorizace přidáno minimálně 540 korun.

Důchodový systém v Česku se loni poprvé po osmi letech dostal ze schodku. Na penze se vybralo o 0,9 miliardy víc, než se na ně vyplatilo. Penzijní soustava byla v deficitu od roku 2009. V letech 2012 a 2013 se blížil 50 miliardám korun. V přebytku by měla penzijní soustava být i v letošním roce. Částka by měla být vyšší než loni.

Ministerstvo financí v materiálu upozornilo, že možné požadavky, které mohou, ale také nemusejí být na základě smluv uplatněny, tvoří zhruba 142,8 miliardy korun. Majetek Fondu privatizace ke konci roku 2016 činil 96,6 miliardy korun. "V případě, že by došlo k neočekávanému výpadku příjmů, nebude ve Fondu privatizace dostatek aktiv pro krytí všech potenciálních závazků a finančních požadavků," upozornilo ministerstvo financí v materiálu.

Dnes ministerstvo uvedlo, že díky přebytku důchodového účtu nebude splněna podmínka pro převod peněz do státního rozpočtu a vzniká tak riziko bezúčelného hromadění peněz na privatizačních účtech, protože zůstatky na účtech výrazně převyšují výdaje na ekologické a další privatizační závazky. "Tyto výdajové tituly z privatizačních účtů budou mít nadále prioritu a v případě potřeby bude naopak možné čerpat na ně prostředky ze státního rozpočtu, což doposud nešlo," uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

Novela rovněž snižuje počet výdajů, které bude z fondu možné financovat. Norma vychází z Koncepce stabilizace finančního stavu zvláštních účtů privatizace, kterou předchozí vláda schválila loni v září. Koncepce upozorňovala na to, že příjmy fondu, které jsou z 80 procent tvořeny dividendami společnosti ČEZ, nestačí pokrýt závazky fondu. Ministerstvo financí již v koncepci schválené loni v září proto navrhlo vyřadit z fondu potenciální výdaje na podporu průmyslových zón a výdaje na dotace zasílané státnímu podniku DIAMO k odstraňování následků těžby uranu ve Stráži pod Ralskem. "Oba tituly lze hradit z prostředků ministerstva průmyslu a obchodu," uvedlo tehdy ministerstvo financí.

Dále ministerstvo v novele navrhlo, aby potenciální možnost využít peníze fondu ztratily ministerstvo kultury a státní fondy dopravní infrastruktury a rozvoje bydlení.