"Tržby obchodníků překonaly očekávání. Rekordně nízká nezaměstnanost, rostoucí reálné mzdy a celkový optimismus se projevil ve zvýšené chuti českých domácností vyrážet za předvánočními nákupy," řekl ČTK analytik UniCredit Bank Jiří Pour. Meziročně rostly podle něj tržby téměř ve všech sledovaných skupinách kromě opětovného menšího poklesu obchodu ve stáncích na trzích a snížení prodejů motorových vozidel.

Téměř osmiprocentní meziroční růst v očištěném vyjádření je mimořádným výsledkem i v současné době, pro kterou je příznačná spotřeba domácností jakožto klíčového tahouna celé české ekonomiky, uvedl analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. Růst maloobchodních tržeb má na svědomí zejména nepotravinářské zboží, což signalizuje, že Češi jsou ochotni utrácet za zboží zbytné povahy. To svědčí o vysoké míře jejich optimismu ohledně vlastní ekonomické situace i o pozitivním výhledu do dalších měsíců.

Díky rostoucím platům a posilující koruně si Češi mohou dovolit kupovat dražší a kvalitnější zboží, doplnil analytik Raiffeisenbank Jakub Červenka. Předstihové ukazatele podle něj naznačují, že co do objemu tržeb byly uplynulé Vánoce rekordní. "Náš odhad říká, že za rok 2017 průměrné tempo růstu maloobchodních tržeb dosáhne téměř šesti procent," uvedl.

Letos by si maloobchodní tržby měly udržet solidní tempo růstu, odhadl analytik společnosti Deloitte David Marek. Nezaměstnanost už má podle něj jen limitovaný prostor k dalšímu poklesu, zato růst mezd může dál zrychlit a podpořit poptávku domácností a obrat v maloobchodu. "V roce 2018 počítáme s růstem maloobchodních tržeb zhruba o pět procent," dodal.

V porovnání s růstem maloobchodních tržeb v EU o 2,6 procenta byla tak dynamika tržeb v ČR v minulém roce více než dvojnásobná a ČR patřila mezi šest zemí v rámci EU s nejrychleji rostoucími tržbami, připomněl analytik ING Bank Jakub Seidler. Díky příznivému vývoji na trhu práce a rostoucím mzdám bude podle něj spotřeba domácností dál patřit mezi hlavní tahouny růstu domácí ekonomiky i letos.

Růst mezd a spotřeby zároveň představuje významné položky na seznamu faktorů, které v ekonomice vedou ke kumulaci inflačních rizik, uvedl analytik Generali Investments Radomír Jáč. Optikou měnové politiky tak lze konstatovat, že data o maloobchodních tržbách jsou v souladu se scénářem dalšího růstu úrokových sazeb České národní banky. Ekonomiku je třeba postupně zchladit, aby se nynější období hojnosti nepřelilo do výraznějších nerovnováh, zejména v podobě cenových tlaků, dodal Jáč.

fd ktp