Návrh změny směrnice o energetické účinnost představila Evropská komise loni. Základem je zvýšení energetické účinnosti o 30 procent k roku 2030. "Podle nákladové křivky úsporných opatření bude nutné vynaložit 510 až 1025 miliard korun v investicích, z toho 190 až 660 miliard korun z veřejných prostředků," uvedl dnes konzultant společnosti Enviros Jan Harnych.

Bohuslav Čížek ze Svazu průmyslu a dopravy podotkl, že tyto částky se vztahují k nejpravděpodobnější variantě navrhované směrnice. "Pokud by se však Evropská komise rozhodla přijmout nejpřísnější ze zvažovaných variant, mohly by se náklady na energetické úspory vyšplhat na více než dvojnásobek," upozornil.

Technický potenciál energetických úspor v Česku činí podle studie 240 PJ, ekonomický potenciál dosahuje 150 PJ. Bez účasti státu by však byla ČR schopna v daném období ušetřit pouze 36 PJ energetické spotřeby, uvádí studie. Další úspory energie do požadovaných 73,5 PJ budou vyžadovat podporu od státu, dodal svaz.

Podle dat Českého statistického úřadu se v roce 2005 celková spotřeba energie zemí EU blížila 55 tisícům PJ. Ke skokovému poklesu spotřeby došlo v roce 2009, a to kvůli snížení průmyslové produkce v důsledku globální ekonomické krize. Meziroční propad tehdy činil 5,9 procenta, v Česku byl o málo nižší. V roce 2015 činila spotřeba energie v Evropské unii 49,4 tisíce PJ. V Česku to bylo 1,1 tisíce PJ, což bylo 2,3 procenta spotřeby EU.

Evropská unie dříve uvedla, že chápe energetické úspory jako v zásadě energetický zdroj. Zvyšování energetické účinnosti podle ní může přispět k ochraně životního prostředí, snížit emise skleníkových plynů, zlepšit energetickou bezpečnost unie a přispět k hospodářskému růstu.

Aliance Šance pro budovy dnes uvedla, že nová studie je přínosná v sektoru průmyslu, v sektoru budov však vykazuje použitá metodika několik zásadních pochybení. Upozornila, že u budov neplatí například teze, že rychleji návratná opatření se realizují dříve, což podle aliance nově vydaná studie tvrdí.

"Není důvod, aby renovace bytového domu v Brně v roce 2017 byla jinak nákladná, než renovace obdobného bytového domu v Plzni v roce 2027," dodal ředitel aliance Petr Holub.