ČEZ by mohl prodat majetek, který zahrnuje distributora elektřiny, uhelnou elektrárnu a výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů, jako balíček, nebo po částech, uvedl Pleskač. Tři zájemci podle něj chtějí celý majetek, jeden pouze uhelnou elektrárnu ve Varně a další vše bez elektrárny.

Bulharská a česká média nedávno uvedla, že ČEZ není spokojen s cenovými nabídkami na svůj majetek v Bulharsku. Pleskač uvedl, že ČEZ pokračuje se zájemci v jednání o ceně i o dalších podmínkách. Serveru E15.cz Pleskač řekl, že ČEZ zřejmě do měsíce vybere jednoho uchazeče, který získá na jednání o prodeji exkluzivitu.

Pleskač dodal, že po prodeji majetku v Bulharsku nemá firma plány na prodej majetku v Rumunsku nebo Turecku. Pokud by se ale objevila dobrá nabídka, bude o ní uvažovat.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jeho majoritním akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií. Na bulharský trh vstoupil v roce 2004. Jeho distribuční i prodejní společnost zde obsluhuje přibližně tři miliony zákazníků, zejména v západní části země.

Firma se rozhodla odejít z Bulharska kvůli dlouhotrvajícím sporům s místními úřady, a protože se chce nadále soustředit na Česko a střední Evropu a obnovitelné zdroje energie v oblastech jako Německo a Francie, kde je více příležitostí. Loni ČEZ zahájil mezinárodní arbitráž proti bulharské vládě.