Centrální banka po skončení dvoudenního zasedání měnového výboru rovněž potvrdila, že nadále počítá s postupným zvyšováním úrokových sazeb. Upozornila, že situace na trhu práce se dál zlepšuje, ale inflace zůstává na nízké úrovni.

Na červnovém zasedání centrální banka zvýšila svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu do rozpětí 1,00 až 1,25 procenta. Ke zvýšení sazby tak v letošním roce přikročila již podruhé.

Dnešní prohlášení Fedu podle agentury Reuters potvrdilo očekávání, že centrální banka ohlásí začátek omezování portfolia dluhopisů na příštím zasedání, které se uskuteční v září.

Fed v reakci na finanční krizi a hospodářskou recesi z let 2007 až 2009 snížil úrokové sazby téměř na nulu. V rámci snahy o podporu hospodářského růstu pak navíc do ekonomiky napumpoval přes tři biliony dolarů prostřednictvím nákupů dluhopisů. Nyní se snaží svou měnovou politiku postupně normalizovat.

Řada ekonomů se podle agentury AP domnívá, že Fed letos k dalšímu zvýšení úroků přikročí pouze v případě růstu inflace. V červnu se spotřebitelské ceny ve Spojených státech meziročně zvýšily o 1,6 procenta, tedy nejpomalejším tempem od loňského října. Jedním z cílů Fedu je udržovat roční inflaci na dvou procentech.