Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si připsal 0,47 procenta a uzavřel na 21.613,43 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,29 procenta na 2477,08 bodu a index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 0,02 procenta na 6412,17 bodu.

Cena akcií největšího světového řetězce restaurací s rychlým občerstvením McDonald's vzrostla o téměř pět procent. Firma dnes oznámila, že její čistý zisk se ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšil o 28 procent na 1,4 miliardy dolarů (zhruba 31 miliard Kč).

Vzhůru díky dobrým hospodářským výsledkům zamířily rovněž akcie největšího světového výrobce těžkých stavebních a těžebních strojů Caterpillar. Firma dnes ohlásila výrazný nárůst čtvrtletního zisku a zlepšila celoroční výhled.

Oslabovaly však akcie společnosti Alphabet, která vlastní internetový vyhledávač Google. Firma vykázala pokles čtvrtletního zisku o 28 procent na 3,5 miliardy dolarů. Propad zisku, který byl nejprudší od čtvrtého čtvrtletí 2008, způsobila pokuta od Evropské komise.

Na devizovém trhu se dnes euro vůči dolaru vyšplhalo až na 1,1711 USD, tedy na nejvyšší úroveň od srpna 2015. Jednotnou evropskou měnu podpořily příznivé údaje o vývoji podnikatelské nálady v Německu, které je největší ekonomikou v eurozóně. Později však euro o velkou část zisků přišlo a v závěru obchodování v New Yorku vykazovalo nárůst o pouhou desetinu procenta na 1,1647 USD.

Dolarový index, jenž měří výkon dolaru k šesti hlavním světovým měnám, se dnes dostal až na nejnižší úroveň od loňského června. Ve Spojených státech dnes začalo dvoudenní zasedání americké centrální banky (Fed). Očekává se však, že banka tentokrát ponechá své úrokové sazby beze změny. Na červnovém zasedání Fed svůj základní úrok zvýšil o čtvrt procentního bodu do rozpětí 1,00 až 1,25 procenta.