Dále 82 procent českých respondentů uvedlo, že přijali delší lhůty, než jaké jim vyhovují. Evropský průměr představuje 58 procent.

"Platební kultura směřuje špatným směrem. Firmy uvádějí, že musí akceptovat stále delší lhůty splatnosti, načež se problém přenese na dalšího subdodavatele. Potřebujeme nové iniciativy, které nastolí radikálně novou kulturu promptních plateb," řekl při prezentaci průzkumu výkonný ředitel Intrum Justitia v ČR Karol Jurák.

Zpožděné platby nadále představují vážnou hrozbu pro podniky po celé Evropě. Vliv opožděných plateb za faktury na zaměstnanost v podnicích je v ČR ve srovnání s Evropou výrazně nižší. V ČR připustilo 12 procent podniků, že by zrychlení úhrad faktur zjednodušilo přijímání nových zaměstnanců. V ostatních zemích Evropy je to až čtvrtina. Příčinou je zejména růst ekonomiky v Česku.

Vliv opožděných plateb za faktury na růst podniků je v ČR obdobný jako v Evropě. Každý třetí respondent považuje opožděné úhrady svých faktur za brzdu růstu.

Ve snaze pomoci malým a středním podnikům zavedla v roce 2011 EU směrnici o postupu proti opožděným platbám v obchodních transakcích. Evropská komisařka pro vnitřní trh, průmysl, podnikání a malé a střední podniky Elżbieta Bieńkowska při revizi této směrnice loni v srpnu poznamenala, že 'nás čeká ještě spousta práce, než se důsledná kultura včasného placení stane realitou'.

Podle letošního evropského reportu o platbách spotřebitelů od Intrum Justitia se opatření na národní úrovni, která by řešila problémy se zhoršující se platební morálkou, těší široké podpoře. Na 40 procent podniků by uvítalo novou legislativu řešící platební návyky, zatímco 30 procent by upřednostnilo dobrovolné iniciativy, například zavedení norem slušného chování.

Intrum Justitia je přední evropskou společností, která poskytuje služby v oblasti správy pohledávek.