"Dostupný rozpočtový prostor by měl být využit na iniciativy, které podporují růstový potenciál, jako jsou investice do fyzické a digitální infrastruktury, péče o děti, integrace uprchlíků a snížení daňové zátěže práce," uvedl fond ve svých doporučeních pro Německo.

Fond rovněž vyzval k penzijní reformě, která by zatraktivněním práce ve vyšším věku podpořila příjmy starších lidí, zlepšila rozpočtové vyhlídky a omezila potřebu spořit na důchod.

MMF také poukázal na vysoký přebytek běžného účtu Německa, který je terčem kritiky ze strany některých obchodních partnerů, například Spojených států. "Německo by mělo zavést soubor koordinovaných rozpočtových a strukturálních opatření k zabezpečení své síly a řešit zbývající úkoly, včetně snížení vnější nerovnováhy," uvedl fond.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. V loňském roce se hrubý domácí produkt (HDP) Německa zvýšil o 1,9 procenta, nejprudším tempem za pět let.

"Růst HDP v roce 2016 zrychlil díky silné veřejné a soukromé spotřebě i stavební aktivitě, zatímco export a investice brzdila slabá vnější poptávka," poznamenal měnový fond. "V roce 2017 by tempo růstu mělo zůstat stabilní, neboť se očekává posílení zahraničí poptávky a oslabení (domácí) spotřeby," dodal.