Analytici očekávali růst spotřebitelských cen v prosinci mírně nižší meziročně o 1,9 procenta, tedy jen přiblížení dvouprocentnímu inflačnímu cíli České národní banky.

U potravin a nealkoholických nápojů se u řady zboží buď zrychlil meziroční cenový růst, nebo po poklesu ceny v listopadu začalo zdražování. Ceny pečiva se zvýšily o desetinu, vajec o téměř 14 procent, másla o víc než pětinu. Ceny pohonných hmot začaly meziročně růst o 4,3 procenta, když v listopadu klesaly. Stravovací služby zdražily o 4,8 procenta, ubytování o 1,5 procenta. Tento nárůst analytici už před zveřejněním čísel spojovali s prosincovým zavedením elektronické evidence tržeb (EET) v těchto oborech.

Proti předloňskému prosinci na konci loňska zdražily také alkoholické nápoje o 3,1 procenta a tabákové výrobky o 6,5 procenta. Vzrostly také ceny nájemného, vody, elektřiny a tepla, léků a jejich doplatků, pojištění a finančních služeb. Zlevnilo bytové vybavení, ceny zemního plynu klesly o téměř sedm procent. Ceny zboží v prosinci úhrnem meziročně vzrostly o 1,9 procenta, ceny služeb o dvě procenta.

Proti listopadu se spotřebitelské ceny v posledním loňském měsíci zvýšily o 0,3 procenta. Zdražila zelenina, pečivo a chleba, vejce a některé mléčné výrobky. Proti listopadu vzrostly ceny stravovacích služeb o 2,4 procenta, pohonných hmot o 2,2 procenta. Průměrná cena benzinu Natural 95 byla nejvyšší od října 2015, nafty od předloňského listopadu. Meziměsíčně v prosinci zlevnily alkoholické i nealkoholické nápoje, finanční služby, z potravin citrusy, drůbeží maso nebo jogurty. Ceny zboží úhrnem proti listopadu vzrostly o 0,2 procenta a ceny služeb o půl procenta.