Ministerstvo financí na finančních trzích prodávalo koncem loňska i letos státní dluhopisy s kratší dobou splatnosti se záporným výnosem. Investoři tak státu platili za to, že mu půjčují peníze. Například v půlce října výnos dvouletého státního dluhopisu ČR klesl pod mínus jedno procento. To byl u českého státního dluhopisu dosud nejnižší výnos a zároveň nejnižší výnos obdobného dluhopisu na světě.

Příští rok by se měl ale podle hlavní ekonoma Roklen Lukáše Kovandy průměrný roční výnos tuzemského vládního dluhopisu poprvé od roku 2009 zvýšit z letošních průměrných 0,4 procenta na 0,7 procenta. "České dluhopisy ale budou i tak nadále vykazovat jedny z nejnižších výnosů v evropském kontextu," uvedl.

Rozdílný bude vývoj výnosů u dluhopisů s krátkodobou splatností a delší splatností nad pět let. "Výnosy dluhopisů s dlouhou splatností by měly v příštím roce pomalu růst kvůli vyšším výnosům v eurozóně a zrychlování inflace. Naopak výnosy dluhopisů s krátkou splatností by měly až do konce kurzového závazku dále klesat klidně i k minus jednomu procentu," odhadl ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

Důvodem takového vývoje bude fakt, že příliv spekulativního kapitálu a intervence ČNB na českém trhu prohloubí nedostatek eur, a tak poroste prémie pro zahraniční investory za jejich zapůjčení. "Za získané koruny si budou moci tito investoři koupit české krátkodobé dluhopisy i s velmi záporným výnosem, který jim však pokryje prémie za zapůjčení svých eur," dodal Dřímal.

Růst výnosu však bude podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera pravděpodobně velmi pomalý a dopad na státní rozpočet proto nebude výrazný. "Úrokové náklady v roce 2017 by tak měly společně s letošním rokem patřit stále mezi ty nejnižší za posledních deset let," dodal. Podle Dřímala tak celkové úrokové náklady vzrostou zřejmě až v roce 2018.

Růst výnosů lze očekávat podle analytičky České spořitelny Jany Urbánkové až v druhé polovině příštího roku. "Navíc, přestože po ukončení kurzového závazku poptávka zahraničních investorů o české státní dluhopisy neopadne skokově, bude pravděpodobně postupně klesat, což by mělo také podpořit růst výnosů českých státních dluhopisů," uvedla.