Kolem 18:00 SEČ dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, klesl o 0,2 procenta na 103,05 bodu. Euro vůči dolaru stouplo o o 0,3 procenta na 1,0433 USD a k jenu o 0,3 procenta na 122,80 JPY. Dolar vůči jenu oslabil 0,1 procenta na 117,73 JPY.

Švédská centrální banka dnes oznámila, že ponechá hlavní úrokovou sazbu na minus 0,5 procenta. Prohloubila však svůj program nákupu dluhopisů. Dolar k švédské koruně klesl o 1,3 procenta a euro o zhruba jedno procento.

Dolar stabilně posiluje od počátku listopadu, kdy byl novým americkým prezidentem zvolen Donald Trump. Investoři očekávají, že Trumpova politika podpoří ekonomický růst země. Dnes však dolar své předchozí zisky částečně korigoval. K poklesu přispěla také nejnovější statistika, která ukázala, že prodej starších domů v USA se v listopadu zvýšil.

Investoři jsou nyní nervózní kvůli problémům italské banky Monte dei Paschi di Siena. Ta potřebuje do konce roku získat pět miliard eur.

Analytici čekají, že dolar obnoví růst, mimo jiné i díky očekávání, že akciový index Dow Jones překoná psychologickou hranici 20.000 bodů, napsala agentura Reuters.