"Letos lze očekávat, že počet společností, které přijdou na trh v Evropě, nepatrně klesne, protože investoři stále přehodnocují investiční příležitosti. A ty, které mohou počkat, počkají," uvedla ředitelka oddělení rizik PwC ČR Olga Cilečková. Letošní rok bude ale podle ní ve znamení pokračujícího trendu "megatransakcí".

Rok 2016 by měl přivést na trh firmy se silným a předvídatelným růstem. Výrazně budou zastoupeny společnosti z oboru financí a technologií. Trh primárních emisí však bude muset překonat nepříznivé podmínky plynoucí z nízkých cen ropy, rostoucích úrokových sazeb a nestability měnových kurzů.

"Očekávám, že i letos se bude zvonit na IPO zvon pražské burzy. Vidím na trhu řadu firem, které by mohly, případně i chtěly, provést primární emisi. Nicméně levné peníze, které jejich majitelům nabízí nyní banky či soukromý kapitál, však pravděpodobně způsobí, že počet IPO v Praze se nebude letos příliš lišit od loňska," dodala Cilečková.

Loni se v Praze uskutečnila jediná emise, a to nápojářské společnosti Kofola. Firma vstoupila na burzu 2. prosince. Akcionáři na burze nabídli celkem 1,5 milionu akcií, upisovací cena byla 510 korun za akcii. Většinovým vlastníkem firmy je společnost KSM Investment.