Na příjmy rozpočtu Olomouckého kraje bude mít v příštích dvou letech vliv vývoj tuzemské ekonomiky. "Lze předpokládat, že překvapivý ekonomický růst v roce 2015, který byl podpořen zejména čerpáním evropských fondů a poklesem cen ropy, se nebude opakovat v takové výši," stojí v důvodové zprávě.

Její autoři upozornili, že v uplynulých letech byly daňové příjmy kraje koncipovány konzervativně a s minimálními nárůsty, takže zaostávaly za odhady ministerstva financí. Díky tomu byly skutečné příjmy Olomouckého kraje v roce 2014 proti plánu vyšší o 223 milionů korun a loni o 150 milionů korun. Také rozpočtový výhled kraje na příští dva roky je postaven na růstu daňových příjmů, který je nižší, než odhaduje ministerstvo financí.

Příjmy kraje se mají sice zvýšit, avšak hejtmanství se bude muset popasovat se splácením úvěrů a s náklady na přípravu nových projektů financových z evropských fondů. V letech 2017 a 2018 bude muset krajský úřad poslat Evropské investiční bance a Komerční bance na splátkách úvěrů každý rok 253 milionů korun. Loni to bylo 200 milionů a letos 225 milionů korun. "Zatíženost rozpočtu Olomouckého kraje v letech 2017 a 2018 bude značná," uvedli autoři důvodové zprávy.

Očekávané příjmy kraje v letech 2017 až 2018 navzdory růstu nebudou zřejmě stačit na financování všech projektů, na které lze získat dotace z fondů EU. "Proto se uvažuje zapojit v těchto letech do rozpočtu Olomouckého kraje část prostředků z revolvingového úvěru, ale pouze na předfinancování projektů," stojí ve zprávě.

Olomoucký kraj v letech 2006 až 2014 kumuloval úvěry až 4,6 miliardy korun na opravy silnic a další investice spolufinancované z evropských fondů. Zadlužení Olomouckého kraje bylo tehdy podle údajů ministerstva financí nejvyšší v zemi. V posledních třech letech se ale snížilo. "Za tři roky se nám podařilo splatit zhruba miliardu korun úvěrů," uvedl již dříve hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD).