"Investoři se v uplynulém týdnu zaměřili na makroekonomická data a na další vystoupení zástupců Evropské centrální banky. Makroekonomická data byla spíše smíšená," jmenoval hlavní události světových finančních trhů analytik J&T Banky Milan Vaníček

Nejvíce klesající akcií uplynulého týdne byla NWR, která přišla o 33,3 procenta na 0,10 Kč. Společnost zveřejnila své výsledky už předminulý týden, ale investoři nadále zvažují, zda je nadále vhodné i po relativně slabších číslech titul držet, či nikoliv. Situace je velmi obtížná a riziko bankrotu společnosti je stále velmi pravděpodobné vzhledem k současné situaci na trhu s uhlím.

Naopak nejvíce rostoucí akcií týdne byl Unipetrol, který přidal 5,2 procenta na 155,1 Kč. Mateřská společnost PKN Orlen uvedla, že stále nevylučuje možnost dividendy z Unipetrolu vzhledem k dosavadním dobrým číslům, a to i přes nedávnou havárii.

Příští týden bude velmi bohatý na důležitá makroekonomická data, včetně páteční měsíční zaměstnanosti v USA. Nicméně hlavní událostí týdne bude čtvrteční zasedání ECB, která by měla představit navýšení současného evropského programu měnová expanze. "Jsme na příští týden pozitivní především pro evropské akcie, kterým by mělo pomoci očekávané rozhodnutí ECB," uzavřel analytik.