Kazachstán je druhým největším těžařem ropy z bývalých zemí Sovětského svazu po Rusku. Čína investovala miliardy do země bohaté na zdroje, hlavně do ropy a plynu a infrastrukturních projektů souvisejících s těžbou.

"Aktivně spolupracujeme s Čínou více než 20 let, hlavně v energetickém sektoru a v těžbě dalších surovin," uvedl prezident Kazachstánu Nursultan Nazarbajev. "Včera, během našeho konstruktivního jednání s prezidentem Si Ťin-pchingem, jsme se dohodli na vytvoření 45 společných podniků a podepsali dohody o 25 z nich v celkové hodnotě 23 miliard USD," dodal. Žádné další detaily Nazarbajev ani čínští vládní představitelé neposkytli.

Státní fond později uvedl, že podepsal s čínskými společnostmi dohody v hodnotě 5,1 miliardy USD, které jsou součástí balíku kontraktů oznámených Nazarbajevem. Dohody zahrnují dopravní a energetické projekty a týkají se také jaderné energie, hutnictví a chemického průmyslu.

V březnu Čína a Kazachstán podepsaly 33 dohod v hodnotě 23,6 miliardy USD. Dohody pokrývají oblasti od vodních elektráren po ocel, uvedla tehdy státní tisková agentura Nová Čína.