Pro rychlejší růst inflace je podle hlavní ekonomky Raiffeisenbank Heleny Horské nutné, aby více rostly mzdy v ekonomice. "Ekonomika jako taková má na to, aby mzdy rostly. A díky tomu, že stát začal mluvit o zvyšování mezd, tak se postupně zvyšuje tlak na růst mezd i v neveřejném sektoru," uvedla.

V případě režimu devizových intervencí bude ČNB podle Horské utvrzovat trh o svém odhodlání bránit posílení koruny. "Důležité pak pro případnou změnu budou údaje o vývoji mezd v prvním čtvrtletí příštího roku. To bude klíčová informace pro další vývoj," uvedla. Zároveň dodala, že ČNB bude každopádně kvůli posilující koruně na devizovém trhu intervenovat. "A bude to dělat skrytě, protože potřebuje, aby ona určovala pravidla hra. Pokud by pravidla začal určovat trh, tak se dostaneme do situace Švýcarska," upozornila.

Ministerstvo financí v nové makroekonomické prognóze výrazně zlepšilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 3,9 procenta. Důvodem je překvapivý meziroční růst hrubého domácího produktu v prvním čtvrtletí o čtyři procenta. "Výsledek z prvního čtvrtletí posunul náš odhad pro celý rok 2015 o 0,3 procentního výše," uvedl nedávno i analytik Komerční banky Viktor Zeisel. Komerční banka tak letos počítá s růstem ekonomiky o 3,2 procenta.

Díky vývoji v prvním čtvrtletí i řada dalších institucí v poslední době odhady vylepšila. Například podle České spořitelny by letos hrubý domácí produkt měl stoupnout až o 3,7 procenta. HSBC Banka v nedávném odhadu počítá letos s růstem HDP o 3,4 procenta a UniCredit Bank v červnové prognóze předpověděla letošní růst na 3,8 procenta.