Tržby mladoboleslavské automobilky vzrostly o 7,5 procenta na 6,4 miliardy eur (173,5 miliardy Kč). Za nárůstem stojí mimo jiné příznivější pohyb směnných kurzů a nižší náklady na materiál. Škoda za letošní první pololetí dodala zákazníkům po celém světě rekordních 544.300 osobních aut, meziročně o 4,2 procenta více.

"Naše moderní a široká modelová paleta je mezi zákazníky velice úspěšná. S dobrým vývojem prodeje v západní a střední Evropě se nám podařilo kompenzovat těžkou situaci na trzích v Rusku, na Ukrajině a v posledních dvou měsících také v Číně," uvedl předseda představenstva Škody Auto Winfried Vahland. Investice Škody se v prvním pololetí pohybovaly kolem 146 milionů eur.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali čtvrtletní provozní zisk celého koncernu Volkswagen ve výši 3,48 miliardy eur. Tržby společnosti ve druhém kvartálu stouply o 9,9 procenta na 56 miliard eur (1,52 bilionu Kč). Za prvních šest měsíců roku se tržby zvýšily o více než desetinu na 108,8 miliardy eur.

Koncern dnes ale zhoršil výhled tržeb. Horší prognóza souvisí se zpomalující poptávkou v Číně, kam největší divize Volkswagenu dodává více než 40 procent svých vozidel. Volkswagen nyní dohaduje, že celoroční prodej bude po loňském rekordním odbytu 10,1 milionu vozů letos stagnovat. Firma původně předpokládala "mírné" zvýšení.

Volkswagen je z hlediska prodeje největší automobilkou v Evropě a nejpozději do roku 2018 se hodlá stát největší automobilkou na světě. Skupina, do které vedle Škody Auto patří také automobilky Audi, Seat nebo Lamborghini, již dříve oznámila, že prodej jí během prvních šesti měsíců roku klesl o 0,5 procenta na 5,04 milionu aut. Stačilo to ale na to, aby z hlediska prodeje překonala v pololetí japonskou automobilku Toyota, která je největším výrobcem automobilů na světě.