Dow Jonesův index v závěru obchodování ztratil 0,64 procenta na 18.010,68 bodu. Širší index S&P 500 skončil s takřka stejnou ztrátou na 2107,39 bodu a index technologického trhu Nasdaq oslabil o 0,55 procenta na 5070,03 bodu.

Za celý týden všechny hlavní indexy oslabily. Za květen ale Dow Jones a S&P 500 získaly zhruba jedno procento a Nasdaq Composite Index přidal 2,6 procenta.

Dnešní revidované údaje ukázaly, že americká ekonomika klesla v prvních třech měsících roku o 0,7 procenta, což se zhruba shodovalo s odhady ekonomů. Na trh měly také vliv údaje, podle nichž firemní zisky vykázaly v prvním čtvrtletí nejhlubší pokles za poslední rok. Přetrvávající slabost ekonomiky v tomto čtvrtletí dnes naznačila čísla o průmyslové aktivitě na Středozápadě a spotřebitelské důvěře za květen.

Odhady pro toto čtvrtletí naznačují jen mírné oživení ekonomiky v tempu kolem dvou procent. Slabý ekonomický růst by ale mohl oddálit zvyšování úrokových sazeb v USA, což by akciovému trhu vyhovovalo. "Není nutné, aby Fed začal v brzké době zvyšovat sazby. Ekonomika prostě není tak silná, což dnešní data potvrzují," řekl agentuře Reuters Adam Sarhan, který řídí newyorskou investiční firmu Sarhan Capital.

Na devizovém trhu dnes euro posílily naděje, že se Řecku podaří dokončit dohodu s věřitel. Dolar zastavil mnohadenní prudký růst vůči koši měn po slabé zprávě o vývoji ekonomiky v prvním čtvrtletí. Ta odradila investory od sázek na to, že centrální banka USA (Fed) začne letos zvyšovat úrokové sazby.

V závěru obchodování euro vůči dolaru stouplo o 0,4 procenta na 1,0990 USD. Dolar vůči koši měn klesl o 0,1 procenta.