Charter kupní cenu uhradí částečně hotově, částečně akciemi nové společnosti. Nabídka tak podle závěrečných cen na burze z 20. května v úhrnu ohodnocuje každou akcii TWC na 195,71 USD a celou společnost TWC pak na 78,7 miliardy dolarů včetně dluhu.

Charter dnes rovněž oznámil, že se sloučí s menším operátorem Bright House Networks. Tento krok, který je součástí transakce, má hodnotu zhruba 10,4 miliardy dolarů.

Nový sloučený operátor bude mít skoro 24 milionů zákazníků. Bude tak druhý za společností Comcast, která má kolem 27 milionů uživatelů, uvedla agentura Reuters.

Comcast v dubnu zrušil plánované spojení s TWC za 45,2 miliardy dolarů, protože narazil na námitky regulátorů. V tomto případě by se totiž spojily jednička a dvojka na trhu a Comcast by si výrazně posílil tržní pozici, zatímco při spojení Charter a TWC si Comcast stále udrží první místo. Analytici tak očekávají, že regulátor spojení schválí. "Schválení regulátorem sice není dané, ale domníváme se, že je vysoce pravděpodobné a pravděpodobnější než u Comcast-Time Warner," uvedla analytička společnosti Macquarie Research Amy Yongová.

Americká Federální komise pro spoje (FCC) oznámila, že dohodu podrobně prozkoumá a zaměří se nejen na to, zda spojení nepoškodí konkurenci, ale i na to, zda přinese výhody veřejnosti. Hlavní obavou regulátora je konkurence v oblasti širokopásmového internetu. Podle výzkumné firmy MoffettNathanson bude mít Charter a TWC na trhu širokopásmového internetu v USA podíl více než 20 procent. V případě, že by se TWC spojila s firmou Comcast, byl by podíl sloučené firmy 40 procent.

Zájem o koupi TWC měla i skupina Altice francouzského miliardáře Patricka Drahiho, která se prostřednictvím jiné transakce chystá vstoupit na americký trh. O fúzi s TWC jednala podle agentury Bloomberg v dubnu.

Největším akcionářem Charteru je společnost Liberty Broadband mediálního magnáta Johna Maloneho. Očekává se, že Liberty, která nejnovější transakci podpořila, bude v rozšířené Charter vlastnit zhruba pětinový podíl. Malone působí i v České republice, kde jeho firma Liberty Global ovládá největší tuzemskou kabelovou firmu UPC.

Odvětví provozovatelů kabelových služeb v poslední době prochází konsolidací. Trh je totiž pod tlakem rostoucí popularity satelitního vysílání a internetových konkurentů v čele se streamingovým videoservisem Netflix. Provozovatelé kabelových televizí tak přicházejí o předplatitele, zatímco náklady jim rostou.