Sentix v rámci pravidelného šetření zjišťuje, jaké procento oslovených investorů se domnívá, že se měnová unie rozpadne. Nejnovější průzkum se uskutečnil v závěru minulého týdne a zúčastnilo se jej 1023 institucionálních a individuálních investorů.

Rozpad eurozóny během příštích 12 měsíců podle dnes zveřejněných výsledků v současnosti očekává 49 procent oslovených investorů. V červenci 2012 tyto obavy mělo 73 procent. Dílčí ukazatel pro Řecko pak v dubnu stoupl na 48,3 procenta z březnových 35,5 procenta. Tento výsledek podle institutu naznačuje, že zhruba polovina investorů nevěří slibům politiků, že existuje jen jeden plán pro zadlužené Řecko, totiž udržet jej v eurozóně.

Média o víkendu uvedla, že někteří ministři financí eurozóny poprvé připustili úvahy o náhradním plánu pro Řecko pro případ, že se země nedokáže do konce června dohodnout s mezinárodními věřiteli na dalším financování.

Italský ministr financí Pier Carlo Padoan ale v pondělí popřel, že by se na scénáři řeckého odchodu z eura pracovalo. Obdobně člen výkonné rady Evropské centrální banky (ECB) Benoit Coeuré v rozhovoru pro květnové číslo měsíčníku Alternatives Economiques uvedl, že ECB žádné plány na řecký odchod z eurozóny nevytváří. "Odchod Řecka není scénář, na kterém pracujeme," uvedl Coeuré podle přepisu rozhovoru, který dnes na své internetové stránce zveřejnila ECB.