Na počty exekucí mělo podle komory loni vliv to, že část soudní agendy přešla na exekutorské úřady. I když úplné předání těchto spisů se mělo uskutečnit již v roce 2013, loni soudy převedly na exekutorské úřady dalších 45.500 řešených případů.

"Vliv na počet exekucí má nepochybně i přetrvávající míra neodpovědnosti občanů k plnění drobných závazků a i když se společnost jako celek věnuje zvyšování finanční gramotnosti obyvatelstva, je to běh na dlouhou trať a výsledky můžeme očekávat až v delším časovém horizontu," uvedl prezident komory David Koncz.

"Částečně se mění i klima společnosti. Opět je společensky akceptovatelnější dlužit. Zažíváme renesanci pojmů jako druhotná platební neschopnost a podobně," řekl člen prezidia komory Jiří Prošek.

Loni bylo na soudní exekutory podáno 14 kárných žalob, z toho v šesti případech byla uznána vina.

Nařízeno bylo 20.700 dražeb movitých a nemovitých věcí. Na 16.400 z toho tvořily nařízené dražby nemovitých věcí. Předloni bylo nařízeno 14.000 dražeb u nemovitostí. Do těchto počtu nařízených jednání významně zasáhly insolvence. "Jestliže dříve se z počtu nařízených dražeb uskutečnila asi polovina, v těchto letech je procentuální podíl ještě nižší, neboť velké množství dražeb maří šikanózní insolvenční návrhy," uvedl viceprezident komory Michal Rudý. Někteří neplatiči zneužívají svého práva a podávají insolvenční návrhy s cílem odložit úkony v exekučním řízení.

Exekutorská komora zamýšlí sjednotit vzory pro úřední listiny vydávané jednotlivými exekutorskými úřady. To by mělo zlepšit právní orientaci účastníků v průběhu řízení a ve čtení úředních listin. "Současně by se tak předcházelo falešným exekučním výzvám, jejichž formální úpravou jsou adresáti leckdy zmateni a snadno se pak mohou stát oběťmi podvodu," upozornil nově zvolený viceprezident komory Vladimír Plášil.

Exekuce je zahajována soudem na návrh věřitele. Soudní exekutoři nemají na počet exekucí vliv. Platí také, že počet exekucí nelze ztotožňovat s počtem dlužníků, protože dlužník může čelit většímu počtu exekucí.

Novou prezidentkou Exekutorské komory se stane Pavla Fučíková, jejíž obvod sídlí v Ostravě-Mariánských Horách. Členové stavovské organizace ji zvolili minulý týden. Fučíková nahradí 4. dubna Koncze, jemuž vyprší řádné funkční období.

V Senátu je nyní novela zákona, která počítá s tím, že exekutoři by směli působit jen v domovských obvodech jednotlivých soudních krajů, a nikoli jako dosud v celém Česku. Zavedení místní příslušnosti exekutorů Exekutorská komora podporuje.

Vývoj počtu exekucí v ČR v letech 2009 - 2014:

200920102011201220132014
nařízené exekuce761.000702.000936.000820.000714.000828.000

zdroj: Exekutorská komora