Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kajínka propustili z vězení: První slova na svobodě!

Autor: ljš, mka, kon - 
23. května 2017
14:14

S dojetím, ale úsměvem na tváři, opustil v úterý ve 13:40 Jiří Kajínek rýnovickou věznici. Krátce se přivítal se svými fanoušky a pak předstoupil před novináře k připraveným mikrofonům. Mluvil o svých plánech, českém vězeňství, prezidentu Zemanovi i Vojtěchu Pokošovi, který je jediným přeživším vražedného útoku, za který byl odsouzen.

"Rád bych vám všem poděkoval, že jste na mě čekali. Chtěl bych říct pár slov a pak se mě můžete zeptat, když budete chtít. Já jsem si tento den mnohokrát představoval tak, že půjdu z věznice Mírov, půjdu pěšky sám a nikdo tam nebude. Představoval jsem si, že tím, že budu sám, že si to užiju, že v tom bude ta svoboda. Proto, když za mnou přišel ve čtvrtek ředitel věznice a řekl mi, abych se připravil na to, že dostanu milost, požádal jsem ho, zda bych mohl odejít potajmu sám. On mi odpověděl, že jsem řadový vězeň a musím odejít jako všichni. Řekl jsem dobře, já přes tu bránou projdu jako všichni. V sobotu pak poslal dva svoje lidi, kteří řekli, že se můžu vyhnout novinářům, že mě z věznice vyvezou. Já jsem ale na to řekl, že by to bylo sprostý, protože na mě čekají od čtvrtka, že půjdu přes bránu. Pak přišel sám ředitel, že jsme si ve čtvrtek nerozuměli, že pro mě může přijet do věznice, koho určím a novinářům se vyhnu. Znova jsem mu zopakoval, že se vám vyhnout nechci."

Fotogalerie Kajínek je venku z vězení 122 fotografií

Chcete někomu něco vzkázat?

Chci moc poděkovat lidem, kteří mi pomáhali celé ty roky, bylo jich opravdu hodně. Je to strašně příjemný, kolik lidí mi fandí.

Jak jste snášel čekání?

Táhlo se to, ale pro mě tím, jak Miloš Zeman řekl v Čáslavi, že o milosti vážně uvažuje, tím pro mě začínal zázrak, uskutečnění zázraku. I kdybych měl čekat ještě měsíc, tak musím být panu Zemanovi vděčný.

Video  Kajínek na svobodě: Podívejte se na první vteřiny, kdy vyšel ven.  - Petr Soukup
Video se připravuje ...

Kam teď půjdete?

Já to samozřejmě vím, ale odpovím trochu obsáhleji. Před pár dny Vojtěch Pokoš v televizi vykládal, jak se bojí a že se skrývá (vyjádření Vojtěcha Pokoše čtěte ZDE››). Nikdo v té televizi neukázal, kde bydlí, a já nemyslím, že by měl někdo vědět, kde bydlím já. Protože jsem v podobné pozici. Lidi mi říkávali, jestli nejsem ve vězení víc v bezpečí. Já ale odpovídal: radši umřu na svobodě, než v tom vězení. Skutečně není nutný, aby lidi věděli, kde bydlím.

Jak to bude dál, je jasný, ale i já bych měl mít nějaké soukromí a určitě ho mít budu, i když to teď nevypadá.

Co budete dál dělat?

Mám různé nabídky práce, některé jsou fakt zajímavé, jako třeba že bych mohl být účastníkem různých firem. Byl jsem ale ve vězení 23 let a všichni víte, že jen za pouhých pět let se doba hodně změní. Musím se vydýchat a všechno zvážit.

Vězeňská služba vám bude tvrdit, že nedokážu jít do kopce a neumím si koupit rohlík, ale to je vážně směšné. Já mám představu, kolik stojí husa v obchodě, tak si půjdu koupit husu a tu si upeču.

Je to jídlo, na které se těšíte?

"Jídlo je naprosto nepodstatné. I kdybych měl jíst suché kůrky pod mostem, tak je pro mě ta svoboda něco naprosto nenahraditelného."

Video  První slova Kajínka na svobodě: Radši umřu na svobodě, než ve vězení.  - Petr Soukup, David Vaníček, Tomáš Koníček
Video se připravuje ...

Bude další kniha?

"Mám ji připravenou, ale nebudu teď říkat, jestli bude za týden, za měsíc, za půl roku… Opravdu nevím, co se teď bude odehrávat a budu vycházet z reality, která nastane.“

A co film Kajínek 2?

To nevím, taky by záleželo, kdo by to točil. Všechno je možné.

Zapijete propuštění nějakým alkoholem?

Nedopřeju si žádný alkohol, jsem abstinent. Možná za měsíc to bude jinak, někdo mi řekne »Pojď se mnou na panáka!« a já si ho dám, ale zatím platí, že nepiju, nekouřím, neberu drogy, jsem odpůrce drog. Ale dobré jídlo určitě ano.

Cvičil jste? Vypadáte, že jste ve formě.

Tak trošinku jenom. Snažil jsem se udržovat tak, abych mohl tady jednou vyjít.

Co na vaše propuštění říkali spoluvězni?

Vězni i pracovníci věznice mi to moc přejou. Je veřejným tajemstvím, že moje odsouzení není v pořádku, že jsem ve vězení na doživotí být neměl.

Jdete nalehko…

Všechny věci, které jsem měl, jsem nechal potřebným spoluvězňům…

Video  Kajínek vyšel ven jen v tílku: Věci jsem rozdal vězňům, koupím si mobil.  - Petr Soukup, David Vaníček, Tomáš Koníček
Video se připravuje ...

Co to bylo třeba?

Televize, rádio, playstation, oblečení, jídlo, hygiena, knihy... Prostě všechno, co jsem potřeboval v té cele mít, tak to jsem tam měl. Vzal jsem si tohle (ukazuje bundu, pozn. red.), kdyby pršelo, ale zatím je teplo, tak jsem šel v tílku. Snad vás to nepohoršuje, že jsem takhle na lehko.

Kolik jste dostal na cestu domů?

To oni si z vás dělají srandu. Oni vám tady vykládají o 120 korunách a takový... Ještě bych tady rád poděkoval tomu pánovi, co mi přinesl tisíc korun. To jsem viděl, je to moc hezký, děkuju. Ale je skutečně nepotřebuju takový peníze. Měl jsem svoje finanční prostředky, takže mám dostatek peněz, abych si mohl jít koupit i oblečení. 

Bude vám po někom z vězení paradoxně smutno?

Po vězení se mi stýskat nebude, i když jsem tam potkal pár normálních lidí. Samozřejmě jsem rád, že jsem z vězení pryč. Já myslím, že přijde čas, kdy se budu o našem vězeňství moct vyjádřit. Protože jste oblbováni, je to Potěmkinova vesnice, opravdu obrovská Potěmkinova vesnice. Takže já si myslím, že přijde čas, kdy budu moct některý věci říkat a budu je moct dokazovat a pak uvidíme... Budu rád, když mi někdo bude oponovat. Protože narozdíl od těch ostatních já nelžu. To je ten rozdíl mezi vězeňskou službou a mnou. Já vám říkám pravdu.

Video  Fanoušci oblehli Kajínka: Objetí, selfíčka a pak ho odvezla reportérka.  - Petr Soukup, David Vaníček
Video se připravuje ...

Pamatujete si své vězeňské číslo?

Číslo se dneska nepoužívá, ale moje je DUL3X6. (směje se)

Pořídíte si telefon?

Telefon nemám, ale určitě si ho pořídím, všechno přijde, ale nemusí to být hned. Já se musím rozkoukat a uvidím, jaká bude realita.

Jak se vyrovnáte s popularitou?

Mým cílem, když jsem utíkal v roce 2000, bylo docílit obnovy řízení. Nebylo mým cílem se nějak zviditelnit. To, že mě někdo pozná, je taková druhotná věc celé té mé akce. Některý lidi se snaží celý život dostat do televize, já pro to neudělal nic. Nemám ale problém s lidmi mluvit a poděkovat jim.

Co byste vzkázal prezidentu Zemanovi?

V roce 2002 mi Václav Havel slíbil milost, že než odejde z úřadu, že mi ji dá. Nikdy by mě nenapadlo, že Václav Havel nedodrží slovo. Řekl, že mi ji dá ten, co přijde po něm. Václav Klaus mi ji 10 let sliboval, pak dal amnestii, ale na milosti už nedošlo. Miloš Zeman mi nic neslíbil. Po svém zvolení řekl, že se přimlouvá za nový proces. Přes čtyři roky se přimlouval a justice nekonala. Já si to vysvětluju tak, že se pan prezident proto rozhodl pro milosrdenství.

Budete ho volit?

No, koho byste volil vy? (směje se)

Z davu se ozývá ‚Jirka na hrad!‘ Kajínek reaguje se smíchem: „To opravdu ne!“

Jaké byly vaše poslední hodiny za mřížemi?

Sledoval jsem zprávy v televizi, co se děje a čekal jsem, až se pan prezident rozhodne. Pro mě to bylo naprosto úžasné, on to řekl veřejně, takže to pro mě bylo závazné. Samozřejmě mám špatnou zkušenost s těmi prezidenty před ním, stál jsem tedy nohama na zemi, ale s nadšením.

Jak jste na tom zdravotně?

Vězeňská služba se tváří, že když jsem přišel do vězení, tak jsem byl vlastně hodně nemocný člověk. A vězeňská služba mě vyléčila. Takže bych všem, kdo mají nějaké zdravotní potíže doporučoval, aby nastoupili do vězení, protože z vězení vyjdou úplně nejzdravější. Ve vězení jsou máte zdravotní klasifikace, 'A' má ten nejzdravější. Já jsem měl v roce 1990 DX, byl jsem na tom tak, že jsem vlastně nesměl pracovat, mohl jsem dělat jen administrativní práci, takže jsem dělal pro vězně vejplaty. Pak jsem žádal o práci a 20 let mi vykládali, že pracovat nemůžu. A před rokem najednou přišli a řekli, že jsem úplně zdravej a že teď bych měl začít pracovat, protože za 22 let jsem se ve vězení uzdravil a jsem nejzdravější. Realita je taková, že někdo zfalšoval moji zdravotní dokumentaci, ale o tom až později. Nejsem zdravý člověk, i když tak vypadám.

Co vaše oči?

Moje oči jsou takový, že čtu bez brýlí, píšu bez brýlí. Brýle nemám. Jedna paní grafoložka hodnotila mé písmo. Je to tím, že před 17 lety jsem navrhl vězeňské službě, že si koupím počítač. Vyhodnotili to jako dobrý nápad a řekli, že to zváží. No a od té doby to zvažujou dodnes. Takže 17 let po mně nikdo nic nepřečte. Dřív jsem psal na psacím stroji, pak jsem musel psát rukou, tak jsem začal psát velkýma tiskacíma písmenama, ale protože píšu rychle, tak se mi to písmo zdeformovalo a přečte ho jen někdo, většina ho nepřečte.

Budete usilovat o obnovu vašeho procesu?

Rád bych obnovu procesu, ale to bude ještě chvilku trvat. Jsou potřeba podklady. Třeba se to nepovede, třeba ano.

23 let jsem se snažil dokázat, že jsem odsouzený za něco, co jsem neudělal. Možná si pamatujete, že soudce Bouček se protizákonně radil se senátem. Jedna televize odvysílala nahrávku, kde pomlouval svědky, mluvil o nich jako o verbeži, bylo zřejmé, že je podjatý. Ale justice to vyhodnotila tak, že ten důkaz byl získán nezákonně, takže se to nestalo. Dělaj si z náš trošku legraci. Ale rozhodně bych se rád dostal k tomu, aby se ta věc vyřešila, jak to bude, ukáže čas.

Budete kontaktovat pana Klímu? Nabízel vám bydlení…

Pan Klíma mi nabídl bydlení, je to od něj hezké, ale já jsem skutečně samostatný. Možná to vypadá, že po 23 letech ve vězení to tak není, ale vězeňská služba vás oblbuje. Pokud tvrdí, že vězně po tříletém trestu musí učit, jak si otevře tramvaj, tak to znamená, že tam přišel tak hloupý, že tu tramvaj otevřít neuměl. Já jsem za 23 nebyl na předvýstupním oddělení a nemyslím, že by mi to chybělo.

Video  Jiří Kajínek na svobodě: První slova o vězení, svobodě, penězích a korunním svědkovi  - Petr Soukup, Tomáš Koníček
Video se připravuje ...

Chystáte se do rodných Prachovic?

Já myslím, že určitě se tam taky dostanu.

Měl jste v posledních dnech nějakou návštěvu?

Ne. Od zprávy o milosti jsem neměl návštěvy.

Co budete mít k večeři?

To ještě nevím, opravdu to nevím. Možná uvařím sám, možná mi ji někdo uvaří.

Máte odvoz?

Někoho požádám. (Kajínka odvezla od věznice černá dodávka, pozn. red.)

Snad jsem vás tedy nezklamal a dal jsem vám, co jste chtěli, když jste tady čekali. Snažil jsem se. Jestli vám to nebude vadit, tak já bych začal odjíždět.

Hidden-object ( 25. května 2017 10:06 )

Když pominu dementní ,uchylné a zlostné přispěvky zde od primitivů,které nemají vahu ani pírka,tak je zcela jasné,že p.Kajinek sice darebak a zloděj byl (kdo ne v ČR že..),ale každy dojde dřive nebo později rozumu(možná),ale jedno je jisté a skutečně jen ten kdo nechce,nebo na to nemá IQ a nevidí,že KAJINEK NIKDY NEVRAŽDIL ,má v tom prsty cikansopolicajtská mafie a p.Kajinek byl pouze obět!!!!Máme skvělého prezidenta,ktery to viděl a když nekonají zkorumpované uřady,jednal p.Zeman sám.Bůh mu dej sílu a zdraví.Stejně jako p.Babišovi a zbav nas Bože kretenů jako jsou Sobotka,Kalousek a jim podobny.Bohužel Česky narod je v mnoha směrech jen o zlodějích,korupčníkách,intrikanech,samolibích individuí a blbů,co si myslí že sežrali moudrost světa viz.zubate vejce Sralbotka a diky tomu jde ke dnu,stejně jako ubožaci Top 09,ČSSD,atd..Tedy pane Kajinku,přeju aby jste v tom bordelu dokázal svou nevinu a šmejdi pujdou pěkně sedět!!!Možná...

zdenekk- ( 24. května 2017 08:13 )

Holče Ty ztučnělé prase Pak se vy novinářská verbeži divite že vás chce pan Zeman likvidovat Proč jsi nepsal takové hověziny když ožrala a uchrchlanej potkan havel dal milost vrahům a zlodějům? Proč jsi nepsal když KIKINA propustil mega zloděje? To jsi se bál A nyní každý blb který se chce zviditelnit napadá pana Zemana Být opravdová DEMOKRACIE tak by bylo možné ti rozkopat držku No snad se to někomu podaří

kecal ( 24. května 2017 06:12 )

TY HO..DO PROČ TĚ TVÁ MATKA NESPOLKLA

crab ( 24. května 2017 03:53 )

Och ne Pane Kajinek to jmeno je Jim Humbel, tak se podivejte na you tube. Posilam Vam pozdrav z Noveho Zealandu.

crab ( 24. května 2017 03:50 )

Pane Kajinek, moc vam preji svobdu a preji vam at jste stastny, hlavne se uzdravte a zijte v pohode a klidu. Muselo to pro vas byt strasny tolik let za nic. Neverim ze jste to udelal. Je moc dobre ze jste na svobode. Zkuste se podivat na you tube na kapky Jima Humble. Mozna by vam mohli pomoci. Sama je beru a opravdu ucinkuji. Ale pozor je mnoho podvodniku, musite si najit original zastoupeni v Cechach. Preji vam radostny zivot v lasce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání