Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Přeživší Kajínkovy střelby se bojí o život! Bude se mstít, jestli ho Zeman pustí!

Autor: rc - 
8. dubna 2017
05:29

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek řekl, že uvažuje o omilostnění nejslavnějšího českého vězně Jiřího Kajínka. Z této zprávy je v šoku jediný přeživší osudné střelby v plzeňských Borech, Vojtěch Pokoš, podle něhož je Kajínek jasný vrah.

„Prověřením případu Kajínek jsme se zabývali už za mé vlády. Vážně uvažuji o milosti pro pana Kajínka. Říkám vážně uvažuji, to znamená hodně,“ uvedl ve čtvrtek prezident Miloš Zeman a prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček jeho slova potvrdil na svém twitterovém účtu.

 

Z těchto slov je zděšen jediný přeživší střelby, jež se odehrála před čtyřiceti lety v serpentinách plzeňských Borů.

Tehdy Vojtěch Pokoš s bratrem Juánem dělali osobní strážce podnikateli Štefanu Jandovi, jehož doprovázeli do plzeňských Borů na schůzku s inženýrem Lebedou, kterým byl podle Pokoše právě Kajínek. Ten na ně už na místě setkání čekal, a jakmile k němu skupinka dorazila, začal střílet. Pokoše trefil do nohy, ruky, hýždí. Jedna kulka mu proletěla lopatkou až pod temeno hlavy. Shodou šťastných náhod přežil, ovšem jeho bratr s podnikatelem Jandou masakr nepřežili. 

Pokoš jako jediný přeživší svědčil proti Kajínkovi u soudu a u hlavního líčení ho označil za vraha.  

„Vím, kdo střílel. Byl to Kajínek. Nemám důvod lhát po těch letech a neměl jsem ho ani předtím. Jenže já jsem cikán a recidivista, takže podle všech lžu,“ řekl Právu Vojtěch Pokoš.  „Od čtvrtka jsem úplně mimo. Nechápu to a nejde mi to vůbec do hlavy. Samozřejmě se cítím ohrožený. A nejenom já a moje rodina. Jestli se stane, že ho pustí, tak u takového člověka nemůžete vědět, co udělá, jestli se bude mstít, je to chladnokrevný vrah,“ dodal Pokoš.

Pokoš má hlavně strach o své rodiče v České republice. On sám se svou manželkou a dětmi žije v Rakousku. „Máme se tady dobře. Nejdřív jsem dělal zedníka, teď v jednom velkém domě pracuji jako správce,“ upřesnil Pokoš.

Dále dodal, že existují další svědci, kteří viděli, jak Kajínek střílel. „Není pravda, že vraždu nikdo neviděl. Očití svědkové byli totiž tři a všichni ještě žijí a určitě si na vraha dobře pamatují. Spousta okolností svědčila pro to, že on to udělal. Zaprvé dva kluci, kteří tam přijeli autem, zadruhé muž, který k místu činu Kajínka přivezl,“ dodal Pokoš pro Právo.

Podle Kajínkovy advokátky Kláry Long Slámové by slova prezidenta neměla být brána až tak vážně. „Vzhledem k tomu, že Miloš Zeman opakovaně užívá při cestách za svými příznivci jméno Jiřího Kajínka, aniž by pro jeho případ cokoliv za ta léta učinil, budu se jeho vyjádřením zabývat až tehdy, pokud to bude skutečně myslet vážně a milost Jiřímu Kajínkovi udělí,“ napsala Slámová.

FTV Prima: Zeman dal Kajínkovi naději. Co na to vězeň?

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání