Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Psycholog o vrahovi z tramvaje 17: Proč se po dvou letech přiznal?

Autor: dce, jad - 
26. května 2016
08:49

Vraždu Danuše S. (†64) z pražské tramvaje 17 policie vyšetřovala víc než dva roky. Žádné důkazy nebo svědci ale nevedli k vrahovi. Ten se zcela nečekaně přihlásil sám na policii v úterý odpoledne. Ale proč?

Danuši našli ve čtvrtek 13. února 2014 sedět zhroucenou na sedadle tramvaje 17 v zastávce U Libušského potoka. Krvácela z hlavy a byla v bezvědomí. Později policisté oznámili, že žena byla zastřelena.

Hon na vraha trval dlouhé dva roky. Nakonec se ale přiznal sám – přišel na pražskou policejní služebnu, prostě oznámil „Jsem vrah!“ a na stůl policistům položil střelnou zbraň.

Co vede člověka k tomu, že se po dvou letech dobrovolně udá z brutální vraždy? „Důvodů je hned několik a jeho rozhodnutí určitě nebylo otázkou okamžiku,“ vysvětlil psycholog Jiří Jelen.

Výčitky svědomí

„Vyrůstal v běžné rodině, kde se uznávaly morální zásady. Postupem času tudíž začal mít výčitky svědomí, které ho dohnaly až na policii.“

Strach z prozrazení

„Je možné, že došel k názoru, že policisté jsou mu na stopě, a udáním sebe sama chtěl předejít dopadení. Třeba si myslí, že přiznání pro něj bude polehčující okolnost.“

Těžká nemoc

„Stalo se něco, co ho donutilo od základu přehodnotit celý svůj život, a přiznání se pro něj stalo prioritou číslo 1. Je možné, že je nevyléčitelně nemocný a začal bilancovat.“

bernadette ( 27. května 2016 00:30 )

Vyměřili mu důchod a zjistil, že v kriminále mu bude líp.

gorilka ( 26. května 2016 23:30 )

Někde jsem četl, že ta žena se na něj usmála a on to pak měl celé dva roky před očima, až ho svědomí dohnalo k přiznání. To nic nemění na tom, že zrušení trestu smrti byla obrovská chyba! Zmetek dostane doživotí a stát, potažmo my, daňový poplatníci ho a všechny ostatní odsouzené na doživotí, kteří by jinak dostali trest smrti, budeme krmit až do jejich přirozené smrti.

dietr ( 26. května 2016 20:08 )

od začátku pracovali kriminalisté s verzí, že to udělal vrah taxikářů. ten už je pár měsíců ve vazbě a veřejnost nemá žádné bližší informace. je to normální?

dzambulka007 ( 26. května 2016 17:19 )

Takže jinými slovy psycholog ví kulový.

joldh ( 26. května 2016 16:33 )

No to tedy už si moc tramvají do Modřan nezajezdí. Ať měl motiv jakýkoliv, pravdou zůstává, že je to hajzl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání