Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Jak funguje mafie v Příbrami?

Autor: rap - 
4. ledna 2009
05:05

Podmínkou vzniku následujících řádek byla naprostá anonymita člověka, který souhlasil s rozhovorem pro Nedělní Blesk. Je to bývalý vysoký policejní důstojník, který Příbram, tohle "české Palermo", dokonale zná.

Podílel se tady na vyšetřování řady mimořádně závažných zločinů. Před soud se ale dostaly jen některé z nich. Poté, co náš důstojník poznal souvislosti i to, proč tomu tak je, od policie odešel. I ze strachu o svoji rodinu.

"Tvrdím, a rozhodně nejsem sám, že zločin v Příbrami má, nebo donedávna ještě měl, krytí zdejších politických špiček. Jejich kontakty podle našich zjištění vedly i do Prahy. Možná je to náhoda, ale v Příbrami se jako podnikatel ve stavebnictví velice rychle vypracoval Lubomír Kašák. Jeho manželka Radka je sestrou Miroslava Kalouska, tehdejšího ministra financí. Právě Kašák dostával od města velmi často lukrativní zakázky. Přátelili se s ním tehdejší příbramský starosta Ivan Fuksa z ODS a pak i jeho nástupce Vacek, člen celostátního vedení KDU-ČSL, který se s Kalouskem velmi dobře znal. Spočítali jsme, že jen za pět let dostala Kašákova firma Idos zakázky za víc než sto padesát milionů. Část těch peněz se vracela v různých formách různým lidem. Jmenovat je nebudu, protože by se dovtípili, kdo o nich hovoří, a já nechci ohrozit rodinu. Nebo dopadnout jako Kašák." (Kašák byl zastřelen před hotelem Kaskáda v Solenici 9. září 2002 svým společníkem ve firmě Idos Zdeňkem Němcem, který pak prý spáchal sebevraždu – pozn. aut.)

"V tom hotelu se pravidelně scházela příbramská podnikatelská smetánka i několik politiků na místní úrovni. Měli jsme tam svoje uši, a i proto si myslím, že se Němec sám nezabil. Kašáka zastřelil pěti ranami, ale trasologické stopy vůbec nebyly jednoznačné. A nesedělo toho víc. My jsme totiž v dubnu 2001 na radnici v Příbrami udělali šťáru. Zabavili jsme osmnáct pytlů dokladů včetně faktur a originálů smluv, které se nepochopitelně vezly ke skartaci. O měsíc později jsme si zašli do Idosu a začali zabavené dokumenty od nich porovnávat s těmi z radnice. Řeknu vám, moc zajímavé čtení. Hlavně to o likvidaci nemocničního odpadu, na které měl Kašák fakticky monopol. Byla to hrůza – na meziskládce v Dubenci se tehdy válely infekční materiály, pár lidí nám tvrdilo, že z hald odpadu trčely amputované ruce i nohy. To všechno radnice kryla. Proč asi? A proč se třeba bývalý starosta Fuksa později stal náměstkem ministra financí Kalouska?

A kde vzal pan ministr víc než tři miliony na svůj dům v Bechyni a proč mu jeho švagr Kašák koupil luxusní byt v Praze? Odpovědi na pár otázek jsme našli, ale vyzněly do ztracena. A pak začaly přicházet výhrůžky. Na můj služební mobil i na mobily kolegů, i když naše čísla znalo jen pár lidí. A že prý dopadneme jako manželka Honzy Horňáka." (Pod Marií Horňákovou, ženou šéfa příbramské policie, vybuchlo v září 1999 auto jejího manžela. Ujela s ním jen pár metrů, utrpěla těžká zranění s trvalými následky pozn.red).

"Bylo jasné, že k výsledkům naší práce mají přístup i ti, na kterých pracujeme. Z bouchačů pana Starky jsme strach neměli. Ti byli až druhořadí. Já osobně jsem to odpískal a pár dalších taky. Šli jsme do civilu. Strašně mě to štve, ale rodiny si cením víc než skalpu nějakého mafiána – ať už politického, nebo jiného. Tak to prostě je."

zamlzena ( 19. srpna 2009 18:30 )

poznamal sjem, že sjistými lidmi se nemá smysl soudit, byť máte stokrát pravdu. Otiskujte takové články, aby to lidi věděli a nedávali hlasy největším mafiánům.

kibic ( 9. ledna 2009 09:28 )

abyste vedeli, tak jarda je nahodou ferovej chlap

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání